Piețele internaționale au fost puternic afectate de extinderea epidemiei de coronavirus, dar și de anunțul președintelui Donald Trump privind suspendarea transportului dinspre Europa.

Principalele burse europene au înregistrat joi pierderi semnificative, iar cele din Londra, Frankfurt, Paris și Milano au închis cu scăderi de peste 10%, transmit agențiile de presă internaționale.

Și bursa de la București a scăzut mult pe parcursul ședinței, indicând pierderi de peste 7%, dar un raliu pe final de ședință a făcut ca principalii indici să închidă cu minusuri de „doar” 5%.

În schimb, bursele de peste Ocean au fost puternic afectate de situația epidemică din Statele Unite, în special de declararea stării de necesitate în New York, astfel că principalii indici ai bursei din New York au marcat căderi de circa 10%, cele mai severe din „lunea neagră” din 1987.

Și în Europa amplitudinea pierderilor este cea mai ridicată din ultimele decenii. Joi, indicele principal FTSE-100 al Bursei de la Londra a închis în scădere cu aproape 11%, cea mai proastă zi de tranzacționare din 1987. La Frankfurt, indicele DAX a înregistrat un declin de 12,24%, cel mai slab rezultat din 1989.

În Italia, cea mai afectată țară europeană de epidemie, indicele FTSE MIB al Bursei de la Milano a înregistrat cel mai important recul din istoria sa de peste 30 de ani, marcând o scădere cu 16,9%. Indicele CAC 40 al Bursei de la Paris a scăzut cu 12,28%, astfel că a pierdut o treime din valoarea sa în ultima lună.

Bursele internaționale, deja zguduite de șocurile epidemiei de coronavirus, au fost puternic afectate de anunțul președintelui american Donald Trump privind suspendarea pentru 30 de zile a intrării în SUA a persoanelor ce au călătorit recent în Europa, mai ales că inițial s-a înțeles că ar fi vorba și de traficul de mărfuri.

Ulterior, investitorii au fost dezamăgiți că, deși Banca Centrală Europeană a anunțat măsuri de stimulare a economiei pentru a combate efectele epidemiei, nu a fost anunțată și o scădere a dobânzilor.

Căderile au continuat vineri și pe piețele din Asia, care au deschis după închiderea burselor din America.

Cea mai mare bursă asiatică, cea de la Tokyo, a înregistrat vineri cea mai proastă ședință de după catastrofa nucleară de la Fukushima, în luna martie 2011. Indicele principal, Nikkei a înregistrat o cădere de peste 10% până la 16.691,98 puncte, în jurul ore 1:30 GMT, pentru ca la pauza de la prânz să afișeze un declin de 7,97%, transmite Agerpres.

Bursele chineze erau și ele în scădere, chiar dacă una mai puțin pronunțată decât cea înregistrată de bursa de la Tokyo.

La Hong Kong, indicele Hang Seng a căzut cu 5,06% până la 23.709,51 puncte, în timp ce în China continentală indicele compozit al bursei de la Shanghai pierdea 2,67% până la 2.845,55 puncte, iar cel a bursei de la Shenzhen era în scădere cu 2,62% până la 1.770,96 puncte.