Guvernul interimar de la Sofia a cerut companiei americane Cheniere o amânare de două săptămâni înainte de a semna contractul de furnizare a gazului lichefiat, relatează Dnevnik.

Anunțul a fost făcut de ministrul bulgar al energiei, Rosen Hristov, pentru bTv. Potrivit acestuia, acest lucru este necesar pentru a se rezerva în prealabil o capacitate suplimentară la terminalul pentru descărcare.

Livrările de gaz lichefiat au fost negociate de guvernul lui Kiril Petkov. Acordul preliminar este pentru 7 petroliere pentru perioada octombrie 2022 - aprilie 2023.

Fostul ministru de finanțe Asen Vasilev a explicat că guvernul trebuie să acționeze rapid privind căutarea de stații pentru descărcarea gazului lichefiat. Potrivit acestuia, acestea sunt asigurate pentru primele două petroliere.

Rosen Hristov nu a precizat dacă au început deja discuțiile despre stațiile de descărcare. Cel mai probabil, se va căuta un terminal în Grecia sau Turcia. "Nu stiu de ce nu au fost contractate în ultimele luni stații de descărcare. Sunt opțiuni, dar încercăm să găsim prețul optim. Am cerut o întârziere de două săptămâni și, dacă nu sunt de acord, oferta cade, așa că în două săptămâni trebuie să găsim stații de descărcare și să vedem care este prețul”, a spus ministrul energiei.

El a precizat că terminalul Revitusa din Grecia este destul de aglomerat, iar stațiile de acolo sunt rezervate. Sunt luate în considerare opțiuni alternative cu terminalele din Turcia. Hristov a acuzat conducerea Bulgargaz că nu a rezervat stații mai devreme. 

Ministrul bulgar al energiei: Examinăm toate posibilitățile
de aprovizionare cu gaze, inclusiv de la Gazprom

”Noi luăm în considerare absolut toate posibilitățile de aprovizionare cu gaze, inclusiv reluarea livrărilor de la Gazprom. Examinăm cu prioritate furnizorii alternativi, dar dacă se dovedește că aceștia nu sunt suficienți, cu siguranță nu voi fi eu ministrul care va lăsa populația în frig la iarnă”, a declarat ministrul interimar al energiei, Rosen Hristov, la bTv.

Potrivit spuselor sale, condițiile pe care Rusia le impune Bulgariei sunt „cele care sunt impuse și altor țări europene și pe care acestea le îndeplinesc”.

„A cumpăra gaz de la Gazprom nu înseamnă că Bulgaria iese din cadrul Uniunii Europene (UE). Noi nu vom accepta condiții diferite de cele ale Germaniei și ale altor țări importante din UE. Toate riscurile au fost deja analizate, așa că dacă începem negocieri, vom aborda tot ceea ce este critic pentru noi, astfel încât livrările să fie stabile, la prețul optim și cu securitate maximă”, a adăugat el.

Totuși, ministrul energiei a declarat categoric că guvernul interimar nu are intenția de a semna contracte de livrare de gaze pe termen lung. „Nu vreau să las moștenire următorului guvern”, a afirmat Hristov și a adăugat: „Vom asigura cantitățile până la sfârșitul anului, dar nu vreau să ne legăm cu contracte pe termen lung, aceasta va fi sarcina viitorului guvern.

Rosen Hristov a anunțat că și în prezent o parte din gazul care ajunge în Bulgaria este rusesc, dar nu a precizat la ce prețuri se cumpără acest gaz sau dacă sunt mai mici sau mai mari decât prețurile stipulate în actualul contract cu Gazprom, care expiră la sfârșitul anului. „Noi primim gaze rusești atât prin Grecia, cât și prin alți comercianți”, a spus ministrul bulgar al energiei.

Sursa: RADOR