Câciu: Austeritatea nu e rețeta către succes
Investițiile sunt singurul multiplicator care poate să-ți aducă venituri de așa natură în viitor încât deficitul să înceapă să scadă, a explicat ministrul MIPE decizia de a ajusta deficitul bugetar pe o perioadă de șapte ani.
"Unii vor spune: veți face datorie în exces, vă lungiți mai mult decât este plapuma. Eu cred că cea mai bună rețetă este ca deficitul să se plătească singur, pare paradoxal ce spun, dar investițiile sunt singurul multiplicator care poate să-ți aducă venituri de așa natură în viitor încât deficitul să înceapă să scadă", a declarat marți ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) Adrian Câciu.
El a susținut că în 2025 și 2026 volumul de investiții va fi de peste 10% din PIB.
România a negociat cu Comisia Europeană reducerea deficitului pe șapte ani, pentru "a nu interveni brutal în economie".
"Este foarte simplu: rețeta anilor 2010, dacă cineva nu a înțeles-o, de la nivel decizional, în vreun stat membru al Uniunii Europene dar și în alte state din această lume, austeritatea nu este rețeta către succes. Nu se va aplica de data aceasta nici în Uniunea Europeană, de aceea Uniunea permite aceste ajustări pe șapte ani. De altfel, pe șapte ani vor face ajustare și țările din regiunea noastră, care intră și ele în procedură de deficit excesiv și ar fi fost o prostie din partea oricărui guvern să facă ajustare în termen mai scurt, pentru că spațiul fiscal ar fi fost mai redus, asta înseamnă mai puțini bani pentru economie”; a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, în cadrul evenimentului RoInvest, organizat de News.ro, în parteneriat cu Team Innovation Media și Agenția de PR și comunicare Plurivox.
Social-democratul nu crede că e nevoie de "ajustări" în ceea ce privește taxele:
"Eu cred că cea mai bună rețetă este ca deficitul să se plătească singur, pare paradoxal ce spun, dar investițiile sunt singurul multiplicator care pot să-ți aducă venituri de așa natură în viitor încât deficitul să înceapă să scadă, să se ajusteze și datoria să fie neutralizată treptat prin veniturile suplimentare care vin la buget, de ce nu, la un moment dat să aducă excedente. Nu consider că e momentul să ajustăm pe taxe".
de Monica Lotreanu 25 Sep 2024 22:14