Camera Deputaților cumpără 600 de măști de gaze de peste 250.000 de lei, ca urmare a învechirii echipamentelor existente deja.

Licitația pentru măști a fost publicată pe platforma e-licitatie.ro.

Printr-un comunicat de presă, Camera Deputaților a transmis că cele 600 de măști contra gazelor au o valoare estimată de 252.100, 84 lei.

"Conform Legii 481/2004 privind protecția civilă, autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile publice și operatorii economici au obligația să planifice și să realizeze asigurarea materială și financiară a protecției civile (art. 63, capitolul VIII, Secțiunea 1)", mai spune Camera.

Înlocuirea echipamentelor vechi (ca urmare a depășirii termenului de folosire în condiții optime, impus de producător, precum și a lipsei de pe piață a filtrelor pentru aceste modele) reprezintă o obligație a instituțiile publice, conform legislației în vigoare. Stocul de măști contra gazelor, respectiv cel de cartușe necesare acestora, trebuie reinnoite periodic, conform legislației în vigoare, se mai arată în comunicat.

Totodată, Camera Deputaților mai transmite că legea impune instituțiilor publice să prevadă, anual, în bugetul propriu, fonduri pentru cheltuielile necesare desfășurării activităților de protecție civilă.

Suma publicată în SEAP reprezintă o valoare estimată, prețul final urmând să fie stabilit după depunerea ofertelor, criteriul de contractare fiind prețul cel mai mic, mai arată forul.

Pe lângă măști, Camera Deputaților mai vrea să cumpere 360 de piloni de delimitare, în valoare estimată de 302.521 lei: 300 de piloni sunt cu bandă retractabilă pentru interior și pentru exterior, iar 60 sunt popici de delimitare a spațiului. 

De asemenea, forul mai vrea să cumpere 192 de calculatoare, dintre care 80 sunt calculatoare desktop pentru activitatea serviciilor Camerei Deputaților, 40 - calculatoare laptop pentru pregătirea documentelor în timpul ședințelor din plen, Biroului permanent și din comisii, 70 - calculatoare laptop și 2 calculatoare laptop pentru dezvoltare aplicații IOS. Valoarea totală estimată a contractului este de 899.159,66 lei, conform Agerpres.

Deputații mai achiziționează servicii de suport tehnic al echipamentelor de securitate pentru protecție trafic web, pentru acces la serverul de poștă electronică și pentru acces la internet a utilizatorilor, în valoare estimată de 394.957,98 lei, și echipamente informatice (computer portabil intervenție, stații de lucru, laptop pentru editare foto-video) - 444.537,83 lei, mai spune sursa citată.

Alte achiziții se referă la 100 de echipamente de afișare pentru informatii digitale/receptoare TV, în valoare estimată de 210.000 lei, lucrări de reparații la porțile de acces în Palatul Parlamentului și în diferite spații - 2.802.521,00 lei, precum și accesorii și componente computere - 261.302,53 lei. De asemenea, Camera Deputaților intenționează să încheie pe 2 ani și un acord cadru pentru furnizare de materiale, scule și dispozitive uzuale în valoare estimată de 447.015,13 lei.