Este vorba de un proiect ambițios care își propune să pună capăt dependenței Berlinului de energia fosilă și de statele care o exportată, precum Rusia, relatează Euronews.

Ministrul german al economiei și omologul său canadian au semnat la Stephenville, în provincia Newfoundland și Labrador, o declarație de intenție care prevede ca începând cu anul 2025, Canada să trimită peste Atlantic primele nave cu hidrogen verde.

"Invazia Ucrainei ne-a încolonat mai repede pe drumul spre viitor, despre care știam că va veni. Un viitor în care nu numai că vom fi pur și simplu independenți de petrolul și gazele Rusiei, dar ne vom reduce și dependența de petrol și gaze în general”.

Cancelarul Germaniei a lăudat posibilitățile oferite de vastitatea Canadei: ”Considerăm că provinciile canadiene atlantice sunt o mare oportunitate pentru noi și pentru Canada de a contribui la tranziția energetică. Canada este un partener apropiat cu care avem multe afinități. Pe termen scurt trebuie să vorbim de gaze naturale lichefiate, dar pe termen lung, adevăratul potențial este reprezentat de hidrogenul verde provenit din provinciile atlantice puțin populate”.

Hidrogenul verde este produs prin scindarea moleculelor de H2O în hidrogen și oxigen.

Gazul rezultat este lipsit de dioxid de carbon doar dacă electricitatea pentru scindare provine din surse regenerabile de energie, acesta fiind și motivul pentru care provinciile atlantice sunt considerate un loc bun.

Acum, Ottawa trebuie să investească miliarde în dezvoltarea tehnologiei și a infrastructurii, în primul rând pentru că în prezent nu funcționează nicio fabrică de producere a hidrogenului verde. Berlinul vrea să sprijine companiile germane care importă hidrogen, iar scopul este cel de a crea, în mai puțin de zece ani, un lanț de aprovizionare.

Sursa: RADOR