Omul de afaceri Ilie Carabulea a găsit un nou cumpărător pentru Banca Carpatica, după ce tranzacția cu firma americană de investiții JC Flowers a picat.

Carabulea și alți patru acționari care acționează concertat cu acesta au vândut 20% din acțiunile Băncii Carpatica către Nextebank, o instituție deținută de firma de investiții Axxess Capital.

Nextebank a primit autorizație de la Banca Națională a României pentru a participa la majorarea capitalului Băncii Comerciale Carpatica, în urma căreia va deveni acționar majoritar al instituției de credit. Nextebank trebuie să subscrie aproape 100 de milioane de lei până cel târziu vineri, 29 ianuarie, fiindcă banca are nevoie urgentă de capital, după ce rata de solvabilitate a scăzut sub pragul minim de 8%.

În total, Nextebank va plăti circa 122 de milioane de lei pentru aproximativ 75 la sută din Banca Carpatica.

Carpatica a mai trecut printr-o tentativă de preluare cu fondul american JC Flowers, care se înțelesese cu Carabulea pentru preluarea băncii și și-a manifestat intenția de a participa la majorarea de capital. Americanii voiau să preia Carpatica doar împreună cu sucursala autohtonă a grupului financiar grec Piraeus Bank, dar această tranzacție a eșuat.

Nextebank, care este la a doua încercare de a prelua banca din Sibiu după ce o propunere de fuziune a fost respinsă de acționarii Carpatica în noiembrie 204, și-a exprimat și intenția ca după finalizarea achiziției să repună în discuția acționarilor propunerea de implementare a unei fuziuni prin absorbția Nextebank de către Banca Carpatica. Banca rezultată ar avea active de circa un miliard de euro.