Trustul Hexi Pharma a avut, ani de zile, acces la documente importante ale sistemului sanitar, printr-o firmă care s-a ocupat de ordonarea arhivelor spitalelor. Pe bani, firește. Când nu ordona documentele statului, firma vindea dezinfectanți Hexi.

Grupul de firme al patronului Hexi Pharma nu a avut acces doar la banii sănătății, ci și la informații vitale ale sistemului sanitar românesc.

Printr-o firmă specializată în arhivarea de documente, din care Dan Alexandru Condrea deține 90 la sută, trustul acestuia a avut pe mână, în ultimii cinci ani, documentele din arhivele a zeci de spitale din România.

Pe alți bani grei, căci și arhivarea costă.

Pe lângă serviciile legate de arhive, Signum Service SRL mai vindea spitalelor și produse Hexi Pharma.

Prin această firmă a ajuns, de pildă, celebrul dezinfectant Thor al Hexi Pharma la Spitalul de Arși din București. Sute de litri de concentrat, prin patru contracte, în 2013 și 2014.

Signum Service, care are punct de lucru în fabrica Hexi Pharma din Mogoșoaia, a avut, din 2011 și până la sfârșitul lunii trecute, nu mai puțin de 156 de contracte cu diferite instituții ale statului, între care câteva zeci de spitale. Din relația cu statul, firma lui Condrea a încasat, conform site-ului oficial de achiziții publice e-licitatie.ro, 5.821.980 de lei.

Totul numai prin achiziții directe, cu excepția unui singur contract care i-a fost atribuit prin licitație, cel cu Spitalul din Slatina, în valoare de 43 112,31 de euro.

Spitalul de Arși (FOTO: Adevărul)

În ultima zi din anul 2010, Signum Service, o firmă care opera o sală de fitness, își schimba obiectul principal de activitate într-unul aparent fără nicio legătură cu istoria sa: „legătorie și servicii conexe”.

Simultan, lângă acesta apar alte câteva: „servicii pregătitoare pentru pretipărire”, „activități ale bibliotecilor și arhivelor” și „activități de servicii suport combinate”. 

Trei luni mai târziu, în martie 2011, Dan Alexandru Condrea, care mai fusese acționar în firmă până în 2009, reintră în joc. Devine administrator și preia controlul firmei, cu 90 la sută.

Și se apucă de treabă.

În 4 martie, firma proaspăt intrată pe piața serviciilor de arhivare încheie primul contract cu un spital. Este vorba de Spitalul Județean de Urgență Ilfov, căruia îi vinde produse de papetărie și birotică în valoare de 55.238 de lei.

Au urmat contracte cu spitalele județene din Vaslui, Brăila, Giurgiu, sau Mehedinți, cu două spitale din Galați, dintre care unul de urgențe pediatrice, cu un altul de pediatrie din Brașov, dar și cu spitale mari precum Theodor Burghele, Panait Sârbu, Sfântul Ștefan sau Victor Gomoiu.

Peste 60 de contracte de bunuri și servicii cu aproape 20 de spitale, majoritatea având ca obiect servicii de arhivare a documentelor, i-au adus firmei lui Condrea, în cinci ani, atât acces la informațiile spitalelor, cât și 1.522.399 de lei.

Signum Service a lucrat și pentru instituții publice mai importante chiar decât spitalele. Între clienții firmei s-a numărat Institutul Național de Statistică (INS), pentru care Signum Service a prestat servicii de arhivare, legare și finisare a documentelor în cinci contracte. De la INS, firma lui Condrea a primit 385.440 de lei, conform aceluiași site de achiziții publice.

Deși firma se ocupă de arhivare a documentelor, ea a prestat tot ce i s-a cerut. Pentru Institutul Național de Sănătate Publică, de exemplu, Signum Service a livrat sare pentru deszăpezire.

Hexi nu a livrat dezinfectanți la Spitalul de Arși. Corect! A livrat Signum Service. 

Spitalelor le-a făcut ordine în hârtii, dar le-a livrat și găleți de mop, detergenți de vase sau produse de curățenie. Firește, de la Hexi Pharma.

De la Signum Service a ajuns, de pildă, Spitalul de Chirurgie Plastică și Arsuri din București să cumpere Thor, dezinfectantul produs de Hexi Pharma despre care Gazeta Sporturilor a scris că are o concentrație a substanței active de trei ori mai mică decât trebuie să aibă, conform avizelor eliberate de Ministerul Sănătății

Legătura dintre Hexi Pharma și Signum Service nu este numai la nivel de patronat. Firma de arhivare își are sediul la aceeași adresă cu fabrica de dezinfectanți care se află în centrul celui mai mare scandal public din ultimii ani din domeniul sanitar, scandal pornit de la dezvăluirile echipei de investigații de la Gazeta Sporturilor.

 

Am încercat să-l contactăm din nou pe patronul Hexi Pharma, Dan Alexandru Condrea, pentru a-l întreba despre operațiunile acestei firme. Nu a răspuns la telefon. 

 (La documentarea acestui material au contribuit Funky Citizens.)