Autoritățile române susțin că din august vor începe să elibereze cărți electronice de identitate. Acestea vor putea stoca semnătura electronică a titularului și vor înlocui cardul de sănătate.

După ce ministrul digitalizării a vorbit, la mijlocul săptămânii, despre noile cărți electronice de identitate, spunând că acestea ar urma să fie disponibile în luna august din acest an, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a venit cu precizări și confirmări.

 

„Cartea de identitate electronică poate avea și semnătura electronică, are spațiu pentru a stoca o semnătură electronică, facilitate care va fi disponibilă încă de la început, din luna august a acestui an”, a declarat pe 7 aprilie, la Digi24, Ciprian Teleman, ministrul Digitalizării. 


Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), din MAI, a transmis pe 9 aprilie, către HotNews.ro, detalii în privința datelor personale pe care le va conține noua carte electronică de identitate. În același timp, MAI a confirmat că documentul ar trebui să fie disponibil din 2 august.


Ce este Cartea Electronică de Identitate (CEI)


Potrivit MAI, datele electronice stocate de CEI sunt (în afară de datele tipice, care sunt și tipărite pe ea): prenumele părinților titularului; un certificat pentru semnătură electronică și, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică; datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Amprentele - doar cu acord expres

„Prevederile art. 172 alin. (1) și (2) din O.U.G. nr. 97/2005 republicată, cu modificările și completările ulterioare, stabilesc că imaginile impresiunilor papilare se colectează numai cu acordul expres al solicitantului cărții electronice de identitate sau, în cazul minorilor și al incapabililor, numai cu acordul expres al părinților sau, după caz, părintelui care exercită autoritatea părintească ori al reprezentantului legal, iar datele biometrice se colectează pentru a fi înscrise în cartea electronică de identitate numai în scopul verificării autenticității acesteia și identității titularului.", arată MAI.


Producția cărților electronice de identitate va fi făcută de Imprimeria Națională, care urmează să organizeze o licitație publică. Personalizarea documentelor se va realiza în Centrul Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.


Suntem obligați de regulile UE să avem CEI din august


Deși mai sunt doar patru luni până atunci, oficialii MAI spun că România este obligată de un regulament UE să emită cartea electronică de identitate începând cu data de 2 august.


„Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la libera circulație se va aplica începând cu 2 august 2021, dată la care România este obligată să emită cartea electronică de identitate”, se arată în comunicatul MAI, citat de HotNews.ro.


Putem opta pentru o CI „fără cip”

Potrivit MAI, cei care nu-și doresc o carte de identitate electronică cu toate elementele, pot opta pentru una fără amprente sau chiar pentru o carte de identitate simplă.

Autentificare pe site-urile instituțiilor statului și Uniunii


Evident însă, cei care nu vor avea cartea electronică de identitate nu vor putea să beneficieze de facilitățile pe care statul urmează să le atașeze acesteia: „autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne, în sisteme informatice terțe ale administrației publice, precum și în alte sisteme informatice, stabilite prin hotărâre a Guvernului, și utilizarea semnăturii electronice.”  Reprezentanții MAI promit chiar „corelarea și simplificarea procedurilor administrative” cu ajutorul CEI.


Președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea, a scris pe 8 aprilie, pe Facebook că „identitatea va putea fi verificată unitar, la nivelul Uniunii Europene, prin nodul eIDAS, „softul comun” de autentificare al Europei. Autoritatea pentru Digitalizarea României implementează proiectul Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE, #SITUE, ale cărui obiective principale sunt tocmai construcția nodului eIDAS pentru România și interconectarea acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte state membre și cu furnizorii de identitate și servicii electronice din România. 

Așadar, instituții publice din țară și din întreaga Uniune Europeană vor putea valida identitatea cetățenilor europeni prin cartea de identitate electronică și semnătura electronică calificată, pe baza nodului eIDAS.”

Oprea a mai scris că, printr-un alt proiect al ADR, Platforma Software Centralizată pentru Identificare Digitală (PSCID) „cartea electronică de identitate va putea fi folosită pentru autentificarea identității în platforma centralizată de identificare. Procedura de login cu telefonul mobil va fi foarte simplă: în momentul în care cetățeanul va trebui să se autentifice, va putea apropia cartea electronică de identitate de spatele telefonului și, prin protocolul de transfer de date NFC, identitatea sa va fi verificată instantaneu.”

Adio, card de sănătate


În precizările MAI citate de HotNews.ro se arată și că CEI va înlocui cardul de asigurări sociale de sănătate: „ <funcționalitatea> de card de sănătate va fi asigurată de certificatul digital emis de MAI, înscris într-un cip”.


Unde suntem


În procedura de licitație pentru platforma IT de identificare și acces, lansată de ADR în decembrie, au fost primite două oferte, una de la un consorțiu condus de Orange, și una de la un grup de firme condus de Clarity Solutions. Contractul are o valoare estimată de 78,4 milioane de lei, și va fi finanțat din fonduri UE.