Datele statistice arată că la granițe s-au înregistrat 12,7 milioane de vizitatori străini, dar în hoteluri și pensiuni s-au cazat doar 2,75 milioane de turiști nerezidenți.

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică anul trecut au totalizat 12 milioane, cu peste 10% mai mult decât în 2016. Peste trei sferturi din acestea au fost sosirile turiștilor români, în timp ce străinii au reprezentat 22,8% din numărul înregistrărilor la unitățile turistice. Cea mai mare parte a turiștilor străini (74,2%) au fost din Europa, dintre aceștia 85,7% fiind din state membre ale Uniunii Europene.

Durata medie a șederii a fost de 2,3 zile la turiștii români și 1,9 zile la turiștii străini, potrivit Institutului Național de Statistică.

La punctele de frontieră însă au fost înregistrați 12,7 milioane de vizitatori străini, ceea ce înseamnă că România a fost mai degrabă o țară de tranzit decât o destinație turistică. Doar jumătate dintre sosirile străinilor la graniță au fost ale unor cetățeni din UE.

Și numărul românilor care a plecat în străinătate a crescut. Astfel, INS a contorizat aproape 20 de milioane de plecări ale cetățenilor români în străinătate, în creștere cu 23,6% față de 2016. Șapte din zece români au plecat cu mașina sau autocarul.