Pe 7 octombrie, intr-o conferinta, organizatii guvernamentale si neguvernamentale vor dezbate dinamica economiei in regiune.

Continutul acestei pagini este integral furnizat de buletinul electronic e-Info Business, editat de CCIRB - Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti. Titlurile apartin EurActiv.ro

Conferinta internationala "Sud-Estul Europei: Pol al Afacerilor Viitoare"
In ziua de 7 octombrie 2004 se va desfasura la Bucuresti, la complexul expozitional ROMEXPO SA din Piata Presei Libere - sala "Titulescu", orele 8:30 - 13:00, conferinta internationala "Sud-Estul Europei: Pol al Afacerilor Viitoare"
Evenimentul este organizat de Ministerul Economiei si Comertului si de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti, in colaborare cu Asociatia Romana a Bancilor si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, sub inaltul patronaj al dlui Adrian NASTASE, primul ministru al Romaniei.
Conferinta va dezbate urmatoarele teme:
- Noile dimensiuni si dinamica economiilor in Sud-Estul Europei si zona balcanica;
- Bancile comerciale si evolutia comertului international si a investitiilor in zona.
Au fost invitate sa participe organizatii guvernamentale si neguvernamentale, asociatii profesionale, camere de comert, companii de prestigiu si institutii financiare active in spatiul SE Europei: Austria, Bulgaria, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Grecia, Macedonia, Rep. Moldova, Serbia si Muntenegru, Turcia, Ungaria si Romania.


Evenimente Organizate de CCIRB

ANIMMC si Camerele de Comert din Romania - deschidere catre colaborare
La Hotelul International din Sinaia a avut loc in data de 21 septembrie 2004 semnarea Protocolului de colaborare intre  ANIMMC si 39 de camere de comert romanesti.
La evenimentul organizat de Camera de Comert si Industrie Prahova, au participat dl Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele ANIMMC, si dl George Cojocaru, presedintele CCIRB.
In cadrul intalnirii a fost subliniata semnificatia unitatii camerelor de comert in contextul sprijinirii mediului de afaceri romanesc si IMM-urilor, in parteneriat cu ANIMMC. Protocolul semnat prevede constituirea unui parteneriat public-privat in vederea infiintarii de centre teritoriale de informare, consultanta si instruire a intreprinzatorilor mici si mijlocii. Aceste noi structuri vor alcatui baze de date cuprinzand IMM-urile din judet, vor promova produsele si serviciile pe piata interna si externa, vor stimula accesul IMM-urilor la comertul electronic si vor facilita consultarea de cereri de oferte in sistem electronic. Tot in cadrul acestor centre se vor infiinta incubatoare de afaceri, vor fi promovate investitiile straine la nivelul IMM-urilor, va fi acordata consultanta si asistenta pentru utilizarea fondurilor nationale de garantare si pentru derularea programelor specifice de dezvoltare.
In centrele de asistenta infiintate de camerele de comert vor activa si reprezentanti ai ANIMMC, ai unor banci, ai Fondului National de Garantare, cu autonomie la nivel judetean.

A VI-a sesiune a Consiliului de Afaceri Romania-Thailanda
In data de 22 septembrie s-au derulat, la sediul CCIRB, lucrarile celei de-a VI-a sesiuni a Consiliului de Afaceri Romania-Thailanda.
Principalul obiectiv convenit in cadrul sesiunii este cresterea volumului schimburilor comerciale intre Romania si Thailanda peste pragul de 300 milioane USD.
La lucrarile Consiliului au participat dl. Eugen Dijmarescu, ministrul delegat pentru comert si Kantathi Suphamongkhon, reprezentantul Consiliului pentru comert si delegat special al primului-ministru de la Bangkok. Participantii la reuniunea Consiliului Bilateral si-au propus sa dezvolte programe comune in domeniul hotelier, al turismului balnear, in productia de componente auto, industria mobilei, farmaceutica, a confectiilor, a produselor electronice (birotica si aparate de uz casnic). Participantii au fost de acord si cu realizarea unor proiecte de cooperare pentru accesul pe terte piete.

Prezentarea concluziilor studiului privind calitatea mediului de afaceri din Romania
La sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti s-a desfasurat, in ziua de 23 septembrie a.c., seminarul cu tema "Evaluarea eforturilor pentru reducerea barierelor administrative din calea afacerilor". Actiunea a fost organizata de Ministerul Economiei si Comertului (MEC) in colaborare cu CCIRB, in baza parteneriatului public-privat care se deruleaza intre cele doua organizatii.
Cu acest prilej a fost prezentat si discutat studiul realizat de Grupul Bancii Mondiale in parteneriat cu Guvernul Romaniei, privind costurile administrative si de reglementare in scopul evaluarii impactului politicii statului, a cerintelor, a procedurilor si reglementarilor privind mediul de afaceri din tara noastra.
Studiul releva faptul ca in multe domenii, cum ar fi stabilitatea macroeconomica, practica concurentiala, inregistrarea firmelor, reglementarea preturilor, eliberarea licentelor, au fost inregistrate progrese semnificative. In sectoare, precum administrarea taxelor locale, rambusarea TVA, reglementari in domeniul muncii, inregistrarea si autorizarea firmelor, perioadele de valabilitate a licentelor, mai sunt necesare imbunatatiri.
Dintre cele mai critice aspecte relevate de studiu amintim: nivelul inca ridicat al taxelor, schimbarea frecventa a legislatiei, coruptia, costuri mari pentru autorizari.
Studiul are ca scop elaborarea unui plan de actiuni in vederea imbunatatirii si dezvoltarii mediului de afaceri din Romania, conditie esentiala pentru integrarea in structurile europene, pentru atingerea unui nivel european mediu de dezvoltare si crestere a calitatii vietii.

Concluzii ale Conferintei internationale "Europa si SUA"
In data de 24 septembrie, la sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti, a avut loc conferinta internationala cu titlul "Europa si SUA", organizata de Asociatia "George C. Marshall - Romania", in colaborare cu Centrul European pentru Studii de Securitate George C. Marshall, cu sprijinul CCIRB si IRSI (Institutul Roman de Studii Internationale). Conferinta a reunit personalitati marcante din structurile euro-atlantice, din Romania si din alte state membre.
Ministrul afacerilor externe, dl Mircea Geoana, a transmis mesajul sau pe tema "Romania, ca factor de echilibru in spatiul euro-atlantic", mesaj receptionat cu deosebit interes, in timp ce decanul Colegiului de Studii Internationale si de Securitate Centrul G.C. Marshall, dl John Reppert, s-a referit la "relatiile NATO-UE - relatii transatlantice".
Pe langa punctele de vedere asupra noilor tendinte in strategiile de securitate si aparare continentala si trans-continentala, a fost exprimata si viziunea comunitatii de afaceri din Romania, din perspectiva noilor dezvoltari.
La conferinta internationala gazduita de CCIRB au participat si ES dl Jack Dyer Crouch II, ambasadorul SUA la Bucuresti, si dl Wilfrid Grüber, ambasadorul R.F. Germania in Romania, care au adus in atentia auditorului viziunea americana si cea germana si, in general - europeana - privind stadiul actual si viitorul relatiilor Europa - SUA.
Ambasadorul american a apreciat in mod deosebit rolul Romaniei ca partener NATO si a asigurat autoritatile de la Bucuresti de sprijinul Washington-ului privind rezolvarea problemei de la granita dunareana cu Ucraina.

Reuniunea de lucru a Consiliului de Afaceri Romania - Pakistan
Vineri, 24 septembrie, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti a organizat reuniunea de lucru a Consiliului de Afaceri Romania - Pakistan. Firmele membre ale Consiliului de afaceri bilateral au avut astfel ocazia de a fi informate asupra apropiatelor lucrari ale Comisiei mixte interguvernamentale, programate la Islamabad, in perioada 11-12 octombrie, ocazie cu care Ministerul Economiei si Comertului impreuna cu CCIRB organizeaza si o misiune economica.
Firmele ce vor participa la misiunea economica avand ca destinatie Karachi, principal centru comercial, si capitala Islamabad, vor avea posibilitatea de a intalni un numar important de firme pakistaneze, conform unei agende de lucru puse la punct in avans prin colaborarea dintre CCIRB si MEC.
Pentru a obtine mai multe informatii privind organizarea acestei misiuni economice, firmele interesate se pot adresa Ministerului Economiei si Comertului, Departamentul de Comert Exterior, director general Mihai Burghel, tel. 401.05.25, fax 401.05.26.

"Cine polueaza plateste!" (Principiul aflat la baza politicii de mediu a Uniunii Europene)
CCIRB a lansat de curand un important "Centru de Informare si Consultanta pe Probleme de Mediu". Destinat sprijinirii intreprinzatorilor romani in vederea cunoasterii normelor si legislatiei europene in domeniul protectiei mediului, Centrul a fost conceput si dezvoltat in colaborare cu Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.
Centrul de Informare si Consultanta pe Probleme de Mediu al CCIRB ofera firmelor romanesti consultanta in domeniul protectiei mediului, asigurata prin colaborare cu firme de consultanta specializate. Baza de date a Centrului, pusa la dispozitia tuturor firmelor interesate, contine legislatia la zi in domeniul protectiei mediului, o lista cu peste 2800 de firme clasificate in 13 domenii distincte, precum si adresele de contact ale institutiilor, asociatiilor, fundatiilor si societatilor romanesti implicate in activitatea de mediu.
Centrul de Informare si Consultanta pe Probleme de Mediu al CCIRB asigura tuturor firmelor interesate accesul la informatii detaliate despre programele de finantare ISPA si LIFE, proiecte de investitii in domeniu si acorda asistenta privind accesul la sume disponibile din Fondul European de Mediu.
In stransa colaborare cu prestigioasa companie de audit TUV Thuringen, Centrul de Informare si Consultanta pe Probleme de Mediu al CCIRB organizeaza periodic, pentru reprezentantii firmelor romanesti, vizite de documentare in Germania, prilej cu care se pot observa si analiza caracteristicile activitatii de protectie a mediului aplicate de firmele germane in concordanta cu normele europene.

----------------------------------

Actiuni organizate de CCIRB in perioada urmatoare

FORUMUL ROMAN DE INVESTITII, Bucuresti, 14-16 octombrie 2004
CCIRB si Agentia Romana pentru Investitii Straine, avand ca partener institutional IBD/GTZ - Serviciul Integrat de Consultanta pentru Economie in Romania/Societatea Germana pentru Cooperare Tehnica, vor organiza, in perioada 14-16 octombrie 2004, sub deviza "Reason to invest/ Motivatia de a investi" cea de a patra editie a Forumului International de Investitii, Bucuresti 2004.

Partenerii media anuntati pana la data de 29 septembrie sunt: Afaceri Europene, Romanian Business Journal, Bursa, Invest Romania, Societatea Romana de Radio-Difuziune, Top Business, Ziua, Business Review si Real Estate Directory.
In cadrul Forumului  International de Investitii vor avea loc:
- Sesiuni plenare in cadrul carora vor fi prezentate atat experienta in atragerea ISD a Agentiilor de Promovarea a Investitiilor din tarile CEE (noi membre UE) si a organizatiilor internationale precum si experienta Romaniei in atragerea de capital strain in economie cu prezentarea unor povesti de succes
- Sesiuni de lucru pe diferite teme: concurenta si ajutoare de stat; politici fiscale; zonele libere si zonele defavorizate; surse de finantare pentru proiectele de investitii; productia in sistem lohn; energia ca sursa a dezvoltarii economice; parteneriatul public privat (PPP); Centrul National PPP; investitiile in protectia mediului; transferul tehnologic; cresterea competitivitatii produselor
- Prezentari de proiecte de investitii si expozitii de proiecte
- Bursa de contacte - discutii bilaterale intre finantatori si titulari de proiecte de investitii din Romania in cautare de finantare, intalniri de afaceri intre companiile interesate de identificarea de subcontractori; finantarea proiectelor promovate de autoritatile locale; posibilitatea de operare in sistem de franciza.
- Excursie de afaceri organizata in judetele Ilfov si Calarasi. Actiunea este sponsorizata de SC Unicus Prod Com SRL, transportul fiind asigurat de UNTRR.
- Informatii suplimentare, programul preliminar si formularul de inregistrare, pot fi obtinute on-line pe site-ul CCIRB, la www.ccir.ro/forum.  La aceeasi adresa  pot fi consultate variantele puse la dispozitia firmelor interesate sa sponsorizeze aceasta a IV a editie a FRI.
Persoana de contact: Dl. Mihai IVASCU -  Directia Informatii si Dezvoltare Afaceri
Tel: (021)3272074; Fax: (021)3273468; E-mail: mihai.ivascu@ccir.ro
Lansare de carte la sediul CCIRB
CCIRB va gazdui, in data de 4 octombrie 2004, lansarea lucrarii "Management in Media" - Reproiectarea Radioului Public, 24 de studii de caz, variantele in romana si engleza, semnata de colectivul de autori coordonat de prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu. Evenimentul se va desfasura incepand cu ora 13:00 la sediul CCIRB - Holul Central.


Oamenii de afaceri slovaci interesati de oportunitatile oferite de mediul de afaceri romanesc
In ziua de  7 octombrie 2004, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti va organiza un Seminar economic romano-slovac, urmat de intaliniri bilaterale intre firmele romane si cele slovace. Seminarul va avea loc cu ocazia vizitei in Romania a unei delegatii de oameni de afaceri, organizate de Camera Regionala Zilina, Slovacia.
Evenimentul se va desfasura incepand cu ora 10.30, la Sala Ronda, etaj 8, tronson I, sediul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si Municipiului Bucuresti, din Bulevardul Octavian Goga, nr.2, sector 3, Bucuresti.
Inregistrarea participantilor se face incepand cu ora 10.00 si se percepe o taxa de participare de 500.000 lei/firma, ce va fi achitata direct la inregistrare. Discutiile vor avea loc in limba engleza.
Relatii suplimentare si confirmari:Directia Relatii Externe si Cooperare Internationala, tel.: 3226806, fax: 3229517
e-mail: dre4@ccir.ro, persoana de contact: d-na Cristina Ionescu, coordonator de zona

Fiscalitatea - subiect de informare si analiza
Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti - Departamentul Bucuresti in colaborare cu Ministerul Finantelor Publice, organizeaza, in perioada 5-8 octombrie a.c., la sediul CCIRB, un seminar de informare-dezbatere pe probleme de fiscalitate.
Tematica seminarului:
- politici fiscale privind privind perioada de preaderare;
- prevederi ale codului fiscal si codului de procedura fiscala pentru 2004 si 2005;
- declararea ca platitor de TVA;
- gestiunea declaratiilor fiscale;
- facilitati si deductibilitati fiscale de care au beneficiat si beneficiaza in continuare intreprinderile;
- restituiri de TVA;
- sisteme de amortizare;
- particularitati privind contabilitatea micro intreprinderilor.
Locurile fiind limitate, va rugam sa confirmati participarea la tel./fax:322.95.53, e-mail: florin.braga@ccir.ro, persoana de contact -  Dl. Florin Braga

Seminarii de pregatire in domeniul protectiei mediului pentru firmele romanesti
Centrul de Informare si Consultanta pe Probleme de Mediu al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti organizeaza pentru firmele si institutiile romanesti, la sediul CCIRB, o serie de cursuri si seminarii pe probleme de protectia mediului. Avand la baza teme de mare interes in domeniul aplicarii legislatiei privind prevenirea si controlul integrat al poluarii (Directiva IPPC), seminariile se vor desfasura in perioada octombrie 2004 - ianuarie 2005 dupa urmatorul program:
- 18 Oct  2004 Prevenirea, reducerea si controlul integrat al poluarii
- 01 Nov 2004 Documente de referinta pentru cele mai bune tehnici disponibile
- 08 Nov 2004 Procedura de autorizare de mediu
- 15 Nov 2004 Raportul de amplasament, element de evaluare de referinta
- 29 Nov 2004 Obligatii de raportare a emisiilor de poluanti
- 24 Ian 2004 Accesul publicului la informatiile legate de protectia mediului
Persoana de contact: Nicoleta Tutos,Tel: 021 327 34 11, Fax: 021 327 34 68, E-mail: aura@ccir.ro


Curs de initiere in domeniul protectiei si respectarii proprietatii intelectuale
CCIRB va organiza o serie de cursuri de instruire pe domenii ce fac parte obligatoriu din cultura antreprenoriala. Avind in vedere si perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana CCIRB considera necesar ca membrii sai sa fie la curent cu ultimile noutati legislative, interne si internationale, pentru a evita  efectele negative ale necunoasterii acestora.
In vederea sprijinirii si stimularii mediului de afaceri, in data de 8 octombrie  2004,  se va  desfasura cursul: "INITIERE IN DOMENIUL PROTECTIEI SI RESPECTARII PROPRIETATII INTELECTUALE" (gratuit pentru membri).
Caracteristicile cursului :
- segment tinta:  membrii CCIRB
- loc de desfasurare: sediul CCIRB, sala BANAT-  tronson II, et. III
- numar participanti/curs: min. 25; max. 50
- durata: orele 9-14
- lectori experti:  din cadrul Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), ai SC ROMINVENT  SA, ai Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA), ai Business Software Alliance (BSA) - Romania
- inscrierile: in ordinea solicitarii pentru data specificata
Drepturile de autor si drepturile conexe vor fi explicate de un reprezentant al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) si de un reprezentant al Business Software Alliance (BSA). De ce este necesara protectia drepturilor de autor si a drepturilor conexe, care sunt implicatiile nerespectarii acestora de catre terti, ce este fenomenul pirateriei au fost doar cateva dintre intrebarile care si-au gasit raspunsul in cadrul cursului amintit.
Dialogul deschis dintre participanti si lectori a facut ca, la aceasta intalnire, odata cu latura teoretica, sa fie discutate si unele aspecte concrete, intalnite in activitatea de zi cu zi.
Pentru relatii suplimentare si confirmare de participare, persoana de contact este D-na. Rodica Czipszer - tel. 327.34.39/431, fax. 327.34.68 e-mail: crodica@ccir.ro / ddab@ccir.ro

Intalniri bilaterale intre oamenii de afaceri polonezi si romani
Departamentul Bucuresti din cadrul CCIRB in colaborare cu Sectia Economico-Comerciala a Ambasadei Republicii Polone la Bucuresti, organizeaza vineri, 08.10.2004, un seminar la hotelul Best Western Parc, privind prezentarea firmelor poloneze precum si discutii bilaterale intre reprezentantii acestora cu potentiali parteneri din Romania.

Evenimente externe

Forum de afaceri al Asociatiei Camerelor de Comert din Balcani
La data de 8 octombrie 2004, se va desfasura Forumul de afaceri al Asociatiei Camerelor de Comert din Balcani, intitulat "Business Forum on Free Trade in South-East Europe".
Locul desfasurarii: Belgrad.
Organizator: DIRECTIA RELATII EXTERNE SI COOPERARE INTERNATIONALA
Contact: Manuela Titirca
Tel: 3229509,  Fax: 3229517, E-mail: dre@ccir.ro

Seminar international de management de proiecte pentru tarile europene
PLOVDIV - BULGARIA - 11-14 OCTOMBRIE 2004
Primul modul se adreseaza managerilor de firme din Bulgaria si alte tari europene, interesati sa lucreze in parteneriate pe proiecte finantate de Uniunea Europeana.
Cele 2 parti din care este compus primul modul sunt:
- Introducerea (11 octombrie)
- Energia si Mediul ("Al 6-lea program cadru, energii inteligente pentru programe europene"); Suportul financiar pentru derularea celui de-al 6-lea Program cadru in tarile europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologica si demonstratii; Programe de finantare pentru IT.
Relatii suplimentare puteti obtine de la organizator: VIA EXPO  Ltd.
E-mail: office@viaexpo.com
Tel/fax: 00359/32/960011, 960012, 945459
Internet: https://viaexpo.com/seminareueng.html, https://www.eucenter.org/training/training_plovdiv.php

Sprijinirea dezvoltarii si a investitiilor in Europa Centrala si de Sud-Est
Conferina organizata la data de 11 octombrie 2004 la Hotel Lev, Ljubljana, Slovenia, avand ca tema Riscul financiar si securitatea, va oferi reprezentantilor ministerelor de finante din tarile est-europene prilejul de a aborda probleme legate de stabilitatea capitalului de investitii in regiune, dezvoltarea serviciilor financiare si bancare in domeniul investitiilor, impactul modelelor macroeconomice asupra pietei de capital, riscul pe termen lung si rolul acordului Basel II, riscurile pietelor financiare emergente, precum si impactul modelelor europene asupra strategiilor fiscale si de capital in tarile candidate la integrare.

La eveniment vor participa ministri de finante, adjuncti si consilieri din cadrul ministerelor de finante, analisti si manageri din cadrul bancilor nationale, reprezentanti ai organismelor de reglementare in domeniul financiar din regiune, investitori si oameni de afaceri.
Detalii si inscriere: Tel: +44 20 7689 1618, e-mail: register@easteurolink.co.uk
https://www.finance.easteurolink.co.uk/

Congresul anual EUROCHAMBRES
In perioada 21 - 22 octombrie 2004 se va desfasura la Viena, cel de a XII-lea Congres anual EUROCHAMBRES avand ca tema: "A competitive Europe in a global world". In cadrul evenimentului se vor derula workshop-uri pe diverse teme precum: "Growth", "Education & training" sau "Europe and beyond". La congres vor lua cuvantul nume marcante din peisajul politic european, al principalelor institutii culturale si economice europene, institutii de invatamant superior, alte institutii importante pe plan european.
Detalii despre eveniment si formularele de inscriere: https://www.eurochambres.be/

Informatii de interes pentru dvs

Training in domeniul Relatiilor Publice, cu specialisti de renume
Agentia Achelis & Partner organizeaza la Sinaia, Hotel Palace, in perioada 17-20 octombrie 2004, modulele de training:
- Public Relations in Practice, 17-18 octombrie 2004
- Evaluating Public Relations, 18-20 octombrie 2004
Modulul Public Relations in Practice este un seminar de baza in domeniul comunicarii si ofera o privire de ansamblu asupra celor mai importante aspecte ale activitatilor de Relatii Publice: fundamentarea strategiei de comunicare, integrarea acesteia in strategia de afaceri, definirea clara a obiectivelor de atins, a publicului tinta si a mesajelor de transmis, alegerea adecvata a "mixului" de activitati comunicationale (un concept fezabil de comunicare integrata), evaluarea rezultatelor si analiza critica a dificultatilor intampinate. O sectiune speciala este dedicata tehnicilor de prezentare in fata camerei.de luat vederi.
Trainerul seminarului este Thomas Achelis, presedintele Confederatiei Europene de Relatii Publice (CERP) si managerul agentiei Achelis & Partner. Modulul este interactiv, studiile de caz si situatiile concrete reprezentand elementul central al prezentarilor.
Taxa de participare este de 390 Euro +TVA si include in afara transportului toate cheltuielile aferente cursului: cazarea, mesele si materialele de curs.
Modulul Evaluating Public Relationsse adreseaza reprezentantilor departamentelor de comunicare/ Relatii Publice/ Marketing care doresc sa se familiarizeze cu o arie noua, dar din ce in ce mai relevanta pentru industria de PR: cuantificarea activitatiilor de comunicare. Definirea si masurarea eficacitatii activitatilor de PR face posibila intelegerea impactului tehnicilor individuale de Relatii Publice, precum si contributia financiara a acestora la dezvoltarea afacerilor.
Expunerea teoretica si derularea workshop-urilor vor fi realizate de personalitati cu renume in domeniul comunicarii :
- Gilda Lazar - Corporate Affairs Director, JT International, Romania
- Iolanda Staniloiu - Consultant PR, IdeaS mark't, si fost Vice-presedinte Corporate Communications Rompetrol
- Alin Zainescu - General Manager New Media Agency, editor al"comunicatedepresa.ro"
- Thomas Achelis - Head of Achelis & Partner si Presedinte al CERP
Taxa de participare este de 490 Euro +TVA si include in afara transportului toate cheltuielile aferente cursului: 2 nopti cazare, mesele aferente si materialele de curs.
Seminariile reprezinta o platforma adecvata pentru schimbul de opinii si experiente intre profesionistii domeniului.
Pentru orice detalii legate de tematica seminariilor : persoana de contact: Dana Oancea.
E-mail: dana.oancea@achelis.com, Tel: 0722-964382.
Incrierea se poate face online la www.achelis.com, sectiunea Training, rubrica Reservation Form.

Program de burse la nivel managerial in domeniul reformelor si restructurarii
Georgetown University, in cooperare cu Asociatia Bursierilor ECESP -Romania, organizeaza o noua runda de selectie pentru Programul de Burse pentru Europa Centrala si de Est ("East Central European Scholarship Program  - ECESP)".
Programul, finantat in cooperare cu Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID), se va desfasura in Statele Unite si este adresat persoanelor cu putere de decizie din cadrul institutiilor, organizatiilor si agentiilor din Romania care sunt implicate in procesul de reforma si restructurare.
Programul cuprinde:
- Burse de 8 saptamani in Risk Management si Piete de Capital (mai-iulie 2005), adresat  specialistilor din institutiile financiar-bancare si piete de capital;
- Burse de 8 saptamani in Risk Management in sistemul fondurilor de sanatate si fondurilor de pensii (mai - iulie 2005);
- Burse de 7-12 luni (incepind din august 2005) adresate specialistilor din:
- administratie publica centrala si locala
- finante si banci
- dezvoltare regionala si locala (dezvoltare economica: management IMM, management financiar, de portofoliu, marketing, etc)
- administratie si politici de sanatate publica
- managementul ONG-urilor (centre de studii/analize politice si think tank-uri)
- reforma sistemului de educatie si administratie, design curricular si elaborarea de cursuri (administratie publica, educatie civica, agrobusiness, educatie speciala, educatie sanitara si invatamint la distanta).
Cerintele minime sunt: buna cunoastere (mid to high advanced) a limbii engleze, diploma universitara si doi ani de activitate profesionala in domeniul de studiu.
Data limita pentru primirea dosarelor este 1 noiembrie 2004. Adresa la care pot fi trimise dosarele: Bulevardul Dacia nr.46 (fost 20), et.4, ap. 9, sector 1, Bucuresti.
Pentru informatii suplimentare si formulare de inscriere, persoana de contact: Alina Ciceu,
tel/fax.40-21 201.66.43; 40-21 210.44.02; mobil: 0744.655.744;
e-mail: ecesp_romania@hotmail.com sau ecesp.romania@totalnet.ro.

Seminarul "Made in Italy pentru General Contracting"-Sisteme italiene de proiectare si constructie pentru instalatii industriale si infrastructura
In data de 11 octombrie 2004, la Bucharest Marriott Grand Hotel, Bucuresti, va avea loc seminarul "Made in Italy pentru General Contracting" - Sisteme italiene de proiectare si constructie pentru instalatii industriale si infrastructura, eveniment organizat de Institutul Italian de Comert Exterior (ICE) si Asociatia firmelor italiene de inginerie, proiectare, arhitectura si consultanta tehnico-economica (OICE), in colaborare cu CCIRB, sub egida Programului Promotional al Ministerului Activitatilor Productive din Italia. In cadrul seminarului va fi prezentat potentialul italian in sectorul proiectarii si construirii de instalatii industriale si infrastructura, precum si proiecte de interes general pentru furnizorii, beneficiarii si subcontractantii romani. Pe parcursul lucrarilor seminarului vor avea alocutiuni reprezentanti ai Ambasadei Italiei la Bucuresti, ai Guvernului Italian si Roman, precum si reprezentanti ai Asociatiilor de profil din Italia si Romania. Mentionam ca nu se percep taxe de participare.

Pentru mai multe informatii, detalii suplimentare si confirmari, va rugam sa contactati: Directia de Relatii Externe si Cooperare Internationala a CCIRB, tel. 322.68.06, fax 322.95.17, persoana de contact d-ra Oana Zainescu, sau Institutul Italian de Comert Exterior, tel. 211.42.40, fax 210.06.13, persoana de contact dl. Andrei Militescu.

----------------------------------

TARGURI SI EXPOZITII

Peste 1000 de firme si-au anuntat participarea  la TIB 2004
Asteptata cu deosebit interes, cea de-a XXX-a editie a TIB  va reuni in perioada 5 - 10 octombrie 2004,  la Romexpo, peste 1.000 firme, dintre care circa 40%  straine.
La editia jubiliara din acest an, pe o suprafata de 46.000 mp, dintre care 34.000 mp acoperiti. vor fi reprezentate 25 tari,  8 dintre acestea cu pavilion national. 4 ambasade vor fi prezente cu stand propriu.

Noutati
- Alaturi expozantii traditionali, la acesta editie jubiliara vor fi prezenti circa 170 noi participanti, printre care: Camera de Comert si Industrie a Sloveniei, Ambasada Ucrainei, Ambasada Slovaciei, Oficiul European de Brevete, Institutul Spaniol de Comert Exterior, GreenBau Technologie, Spinner, Romsan, Shell Romania, Mol Romania, Consiliul Camerelor de Comert din India, Texim etc.
- Uniunea Industriasilor si Mestesugarilor din Metalurgie din regiunea Rhone-Alpes - Franta organizeaza o  misiune de afaceri formata din 13 firme din domeniul metalurgic.

Manifestari conexe
Ca de fiecare data, TIB  va fi completat cu un program complex de manifestari - simpozioane, mese rotunde, prezentari de firme, produse si tehnologii, dintre care amintim:

- Conferinte tehnico-stiintifice prezentate de Universitatea Politehnica din Bucuresti (5-8 octombrie)

- Simpozionul organizat de Asociatia pentru Servicii Energetice din Romania, cu tema Serviciile publice de incalzire urbana, situatia actuala, perspective de dezvoltare (6 octombrie);
 
- Volksbank Romania va oferi, sub genericul Credit la minut, solutii pentru obtinerea, in cel mai scurt timp posibil, de credite pentru locuinte, autoturisme si consum (5-9 octombrie).
Cu acelasi prilej, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti si Ministerul Economiei si Comertului organizeaza in data de 7 octombrie,  sub patronajul Primului Ministru al Romaniei conferinta internationala "Sud-Estul Europei: Pol al Afacerilor Viitoare". In dorinta de a asigura un cadru larg si concret de discutii au fost invitate sa participe organizatii guvernamentale si neguvernamentale, asociatii profesionale, camere de comert, companii de prestigiu si institutii financiare active in spatiul de referinta: Austria, Bulgaria, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Serbia si Muntenegru, Turcia, Ungaria si Romania.

In paralel cu TIB 2004, un urias workshop gazduit de Romexpo -  TARGUL TINERILOR INTREPRINZATORI (TTI)
Gandit pentru a sprijini start-up-urile si pentru a stimula initiativa antreprenoriala, Targul Tinerilor Intreprinzatori doreste sa atraga atentia asupra beneficiilor pe care un segment puternic precum cel al tinerilor intreprinzatori il poate avea in mediul de afaceri romanesc.
Tinerii intreprinzatori sunt invitati cu acest prilej sa-si impartaseasca experienta, sa-si cunoasca viitorii parteneri, clienti, finantatori si chiar angajati si sa invete de la cei care deja au reusit.
TTI ofera, pe langa oportunitatea de a expune intr-un stand din Pavilionul 2 al Complexului Romexpo, un pachet complex de seminarii, traininguri, workshopuri, sesiuni de networking si evenimente sociale. Toate aceste evenimente, organizate in colaborare cu institutii financiar-bancare, firme de consultanta,  organizatii neguvernamentale si personalitati ale vietii economice romanesti vor permite participantilor sa-si alcatuiasca un program concentrat de experiente interesante si utile pentru dezvoltarea propriei afaceri si sa-si faca cunoscute atat ideile cat si problemele cu care se confrunta.

IMPORTANT!
Ca urmare a sprijinului acordat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti, Junior Chamber International Romania a eliminat taxa de participare pentru vizitatorii Targului Tinerilor Intreprinzatori.
Astfel, toti vizitatorii TTI vor avea posibilitatea sa participe gratuit la seminariile si workshop-urile organizate, in limita locurilor disponibile, pe baza tichetului de acces la TIB sau a invitatiei ce poate fi descarcata de pe site-ul www.tti.jci.ro.

Programul expozitional  1 - 15 noiembrie 2004
TIMMEDICA, Noiembrie 1-1, TIMISOARA
        sanatate, farmacie, dietetica
CAMEX TIMISOARA ,   Noiembrie 1-1, TIMISOARA
        constructii si materiale de constructii
TIM, Noiembrie 1-1, IASI
        locuinte, amenajari locuinte, mobilier, decoratiuni
INFO 2004, Noiembrie 3-7, PITESTI
        informatica, birotica, telecomunicatii
DENTA,   Noiembrie 3-6, BUCURESTI
        sanatate, farmacie, dietetica
CONMOB, Noiembrie 3-7, CLUJ - NAPOCA
        locuinte, amenajari locuinte, mobilier, decoratiuni
INFOEXPO, Noiembrie 4-7, BACAU
        informatica, birotica, telecomunicatii
ROMHOTEL, Noiembrie 4-7, BUCURESTI
        turism, balneoterapie, industrie hoteliera, utilaje si dotari specifice
ITF, Noiembrie 4-7, BUCURESTI
        turism, balneoterapie, industrie hoteliera, utilaje si dotari specifice
TEXIN - SINAIA, Noiembrie 10-14, SINAIA
        tesaturi, imbracaminte, incaltaminte, marochinarie, moda
AR - MEDICA, Noiembrie 11-13, ARAD
        sanatate, farmacie, dietetica
FABRICAT IN TULCEA 2004, Noiembrie 11-14, TULCEA
        targuri cu caracter general
TARGUL DE BANI 2004, Noiembrie 11-14, SIBIU
        asigurari, banci si servicii financiare
KARAT 2004, Noiembrie 12-14, FOCSANI
        cadouri, jocuri, jucarii

LICITATII VIETNAM

1. Numele firmei organizatoare: MARD-UNDP Disaster Management Unit - UNDP Project VIE/97/002
Obiectul licitatiei: Furnizarea de veste de salvare pentru navele de pescuit oceanic, fabricate in conformitate cu:
- SOLAS 74 (Conventia Internationala privind Siguranta Vietii pe Mare), sau
- Standardele vietnameze pentru vestele de salvare adoptate de Ministerul Pescuitului din Vietnam
Informatii suplimentare se pot obtine accesand www.undp.org.vn/UNDP Opportunity sau la:
UNDP Project VIE/97/002
Support to the Disaster Management System in Vietnam (DMU)
Room 47, A9 Building, Ministry of Agriculture and Rural Development
No. 2 Ngoc Ha Street, Ba Dinh, Hanoi
Tel: +84 4 7336658, Fax: +84 4 7336641
E-mail: dmu@undp.org.vn
Propunerile trebuie insotitede sapte exemplare din modelele de veste de salvare propuse.
Termenul limita de depunere a ofertelor: 18.10.2004, ora 17.00

2. Numele firmei organizatoare: VIETNAM POWER TELECOM
Obiectul licitatiei:
"Expansion of WLL CDMA 2000 1X of northern remote and mountainous provinces"
Adresa:  Vietnam Power Telecom
Project Management Department
53 Luong Van Can Str., Hoan Kiem Dist., Hanoi, Vietnam
Tel: 84.4.9286983, Fax: 84.4.9286983
Documentele licitatiei:
- se obtin in perioada 04 octombrie - 06 octombrie 2004
- dupa trimiterea unei scrisori de intentie la adresa de mai sus
Pretul: 500 USD / pachet
Termenul de depunere a ofertelor: 06.11.2004, ora 15.00 (Hanoi time)
Data si ora deschiderii licitatiei: 06.11.2004, ora 15.30.

SEMNAL LEGISLATIV
 
In perioada 22.09 - 29.09.2004, au aparut in Monitorul Oficial  urmatoarele acte normative care ar putea prezenta interes:
- M.O. nr.871/24.09.2004: Ordin nr.477 al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei pentru aprobarea Normelor metodologice privind recunoasterea si desemnarea laboratoarelor de incercari, precum si a organismelor de certificare si de inspectie care realizeaza evaluarea conformitatii echipamentelor si sistemelor protectoare destinate utilizarii in atmosfere potential explozive.
- M.O. nr.879/27.09.2004: Ordin nr.1365 al ministrului finantelor publice pentru aprobarea Deciziei nr.5 din 22 iulie 2004 a Comisiei fiscale centrale pentru aprobarea solutiilor privind aplicarea unitara a unor prevederi referitoare la taxa pe valoarea adaugata si probleme de procedura fiscala.
- M.O. nr.883/28.09.2004: OUG nr.69 pentru modificarea si completarea Legii nr.192/2001 privind resursele acvatice vii, pescuitul si acvacultura.
SUS

------------------------------------

GHID INTERNET
 
https://www.manufacturing-visions.org/?pid=3dff11b53b246effe2b9345e22d628aa
La aceasta adresa puteti sa completati un chestionar electronic referitor la o ampla ancheta Delphi, care se desfasoara in 22 tari europene sub conducerea Institutului Fraunhofer din Germania.
Ancheta va acoperi aspecte relevante legate de procesele de fabricatie pornind de la tehnologii, conditii de munca si pana la sustenabilitate pentru a furniza o perspectiva asupra evolutiilor ulterioare in acest domeniu.
Concluziile acestei anchete vor constitui un element important in fundamentarea politicilor si strategiilor europene in domeniul industrial.
Relatii suplimentare: Prof univ. dr. Ovidiu Nicolescu, coordonatorul national al proiectului MANVIS, e-mail: manager@pcnet.ro.