Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) a făcut vineri un nou apel la Guvern în privința OUG anunțate de Teodorovici, avertizând că măsurile cuprinse în documente ar putea declanșa o criză a economiei.

Într-o scrisoare deschisă, Comitetul director al Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) a făcut un ultim apel în încercarea de a preîntâmpina o decizie a Guvernului care riscă ”să aibă consecințe deosebit de grave pentru economia României”.

”CDR reprezintă companii românești și străine, mici și mari care contribuie cu peste 50% la PIB-ul României și angajează peste 1,2 milioane de oameni. Credem că vocea noastră merită ascultată. Suntem convinși că nu doriți să creați probleme mediului de afaceri și economiei și că la baza deciziei dumneavoastră de a adopta această Ordonanță de Urgență stau bunele intenții. Din păcate, această ordonanță a fost elaborată fără o analiză serioasă și fără o consultare cu specialiști în domeniile pe care le reglementează sau le impozitează. În lipsa acestei consultări, fiind rezultatul contribuției unui număr restrâns de persoane, ea conține multe greșeli și concluzii bazate pe analize eronate. Considerăm că ele pot fi îndreptate în urma unui dialog cu mediul de afaceri”, se arată în scrisoarea deschisă.

CDR notează că în ultimii doi ani încrederea și optimismul mediului de afaceri privind o relație de parteneriat cu autoritățile române ”s-au deteriorat îngrijorător, atingând un nivel foarte scăzut”.

”Adoptarea unor măsuri care afectează grav modele de afaceri ale unor domenii cheie, într-un mod complet lipsit de predictibilitate, nu face altceva decât sa distrugă iremediabil încrederea între stat și mediul de afaceri. Soluția văzută de noi nu este legiferare prin OUG, în preajma sărbătorilor de iarnă și cu aplicabilitate peste doar câteva zile, ci într-un dialog onest, bazat pe argumente, cifre și studii de impact. Ori acest lucru necesită timp și efort”, explică CDR.

Coaliția o roagă pe Viorica Dăncilă să nu gireze prin semnătura ei ”un act normativ care are toate șansele să declanșeze o criză a economiei românești, ci să dispuneți așa cum am solicitat de nenumărate ori în acest an, aducerea la masa consultărilor a tuturor celor implicați, atât din administrație, cât și din mediul de afaceri. Ne exprimăm dorința și disponibilitatea de a participa astăzi în deschiderea ședinței de Guvern, cu specialiștii noștri, pentru a sta la dispoziția decidenților și pentru a aduce toate datele necesare pentru luarea singurei decizii pe care o considerăm corectă și anume respingerea acestui act normativ în forma actuală”.