Turcia și Rusia au ajuns la un acord preliminar pentru reluarea exporturilor de produse agricole ucrainene prin portul Odesa de la Marea Neagră, însă Kievul este reticent, scrie Money Review.

Guvernul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a oferit asistență militară pentru îndepărtarea minelor din largul Odesei și pentru a escorta navele care transportă cereale. Însă Ucraina nu a aprobat încă planul, întrucât este îngrijorată că înlăturarea sistemelor de apărare ar putea face ca acest port vital să devină vulnerabil la un atac rusesc, potrivit Bloomberg care citează surse de la Kiev.

Turcia speră că ratificarea propunerii de către ONU ar putea atenua preocupările de securitate.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov este așteptat să poarte discuții la Ankara miercuri cu privire la acest plan, dar nu se știe încă dacă Ucraina va trimite un reprezentant.

„Anunțând în avans că s-a ajuns la un acord, Rusia încearcă să transfere responsabilitatea pe umerii Ucrainei”, a declarat Taras Kacika, ministrul ucrainean adjunct al economiei, pentru Bloomberg. „Dar adevărul care rămâne este că această criză alimentară a fost creată artificial de Rusia și de nimeni altcineva”.

Invazia rusă a oprit transporturile de cereale și alte produse agricole din Ucraina, amenințând milioane de oameni cu lipsa alimentelor. Moscova a negat că ar fi responsabilă de această întrerupere și a cerut relaxarea sancțiunilor americane și europene asupra exporturilor de îngrășăminte și produse agricole.

Planul ruso-turc va permite îndepărtarea minelor de lângă Odesa și va garanta trecerea în siguranță a navelor prin Marea Neagră, sub auspiciile ONU, potrivit surselor Bloomberg.

Turcia, care încearcă de luni de zile să joace un rol de mediator în acest război, intenționează să înființeze un centru la Istanbul pentru monitorizarea și coordonarea misiunilor. Ucraina nu a participat direct la discuții.

Rusia cere, de asemenea, posibilitatea de a controla de arme navele care merg în Ucraina, dar Kievul respinge o astfel de cerință. 

Italia avertizează că "războiul mondial al pâinii a început deja" 

Blocada cerealelor din Ucraina împiedică multe țări vulnerabile să aibă acces la cereale. Ministrul italian de externe, Luigi di Maio, a asigurat că "războiul mondial al pâinii a început deja" din cauza blocadei cerealiere din Ucraina, care împiedică multe țări vulnerabile să aibă acces la cereale, iar asta implică "riscul izbucnirii unor noi conflicte în Africa", scrie El Periodico.

”Războiul global al pâinii este deja în derulare și trebuie să-l oprim. Riscăm instabilitatea politică în Africa, proliferarea organizațiilor teroriste, lovituri de stat: acest lucru poate fi cauzat de criza cerealelor pe care o trăim", a spus DiMaio.

Înainte de război, Ucraina era unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale și îngrășăminte agricole, iar mărfurile sale erau esențiale pentru securitatea alimentară a zonelor precum Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Președintele rus Vladimir Putin "trebuie să ajungă la un acord de pace cât mai curând posibil, care să includă și un acord privind cerealele, cum ar fi un acord de încetare a focului care să ne permită să evacuăm femei, civili și copii care se află sub bombele rusești în estul Ucrainei de 100 de zile", a adăugat el

."Sunt 30 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene de navele de război rusești", a spus Di Maio, care a indicat că "ceea ce facem este să lucrăm pentru ca Rusia să deblocheze exportul de grâu în porturile ucrainene, pentru că acum riscăm noi înșine izbucnirea unor noi războaie în Africa".

Șeful diplomației italiene a amintit că "vom ține o primă sesiune de dialog cu țările mediteraneene privind securitatea alimentară, vom lucra cu toți partenerii împreună cu Germania, Turcia, Franța și mulți alții pentru a atinge obiectivul de a debloca cantitățile de grâu care trebuie să iasă din Ucraina".

În urmă cu câteva zile, Italia s-a oferit să demineze porturile Ucrainei și să creeze "coridoare maritime" pentru transportul grâului, iar premierul, Mario Draghi, i-a telefonat lui Putin, cerându-i să deblocheze exportul de cereale din Ucraina și din porturile de la Marea Neagră și Marea Azov precum Mariupol, invadate de trupele rusești.

Președintele rus a răspuns că, dacă Occidentul ar ridica sancțiunile împotriva Rusiei, țara sa ar putea exporta cereale.

Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu sediul la Roma, a avertizat cu privire la repercusiunile pe care le are războiul dintre Ucraina și Rusia, ambii exportatori giganți de cereale, asupra securității alimentare din întreaga lume.

Italia organizează un Dialog Ministerial cu țările mediteraneene pe 8 iunie, în colaborare cu FAO, pentru a înțelege nevoile și a schița măsurile de intervenție în fața repercusiunilor grave ale războiului asupra securității alimentare, în special în Marea Mediterană și Africa.

Sursa: RADOR