A alege între un robot colaborativ și unul clasic nu este unul și același lucru, deși în ambele cazuri este vorba despre produse rezultate în urma unor evoluții tehnologice însemnate.

Deși nu este întotdeauna simplu să investiți în tipul de robot care ar putea fi potrivit pentru aplicațiile pe care doriți să le faceți în domenii diverse, este cu atât mai bine cu atât cunoașteți câteva dintre informațiile specifice care caracterizează cele două tipuri de roboți, respectiv roboții clasici și cei colaborativi sau industriali, respectiv avantajele pe care le comportă acesta din urmă.

Diferențe notabile între roboții clasici și cei colaborativi

Roboții clasici sunt cei care iau locul angajaților în aplicațiile realizate în sectoare industriale diverse, în timp ce roboții colaborativi lucrează lângă și cu oameni, cooperând cu aceștia și făcând astfel ca sarcinile de lucru să fie realizate cu o mai mare ușurință și eficiență. Pe lângă roboții clasici, coboții sunt mai ușor de programat, nefiind nevoie de cunoștințe avansate în domeniu pentru a putea lucra cu ei, ba mai mult, chiar și prețurile sunt mai scăzute de multe ori decât în cazul unor roboți industriali clasici.

Roboții industriali clasici sunt grei, imobili, însă proiectați pentru un volum mare de lucru și pentru producție rapidă, în timp ce roboții colaborativi se prezintă sub forma unui brat mecanic ușor, de dimensiuni mai mici, fiind ideali pentru sarcinile de lucru repetitive și pentru cooperarea cu omul în vederea realizării unor sarcini de lucru.

Un alt aspect care diferențiază cele două tipuri de roboți este acela că pentru programarea roboților industriali clasici este nevoie de cunoștințe avansate în domeniul informatic, în timp ce pentru utilizarea unui brat robotizat, nu este nevoie decât de câteva cunoștințe pe care oricine le poate acumula într-un training specializat.

De ce este recomandată alegerea unor coboți?

Roboții colaborativi sau coboții sunt cei care prezintă diverse avantaje, atât la nivelul resurselor umane sau financiare, cât și la nivelul producției ca atare sau la cel al eficienței dovedite la locul de muncă.

Coboții sunt utilizați pentru a reduce din costurile suplimentare, mai ales că este vorba despre o programare facilă a acestora, astfel că nu mai există personal auxiliar pentru programarea și întreținerea lui, despre o configurare rapidă, despre ușurința de a-i manevra, despre o rentabilitate a investiției pe termen lung favorabilă.

De exemplu, utilizarea unor roboti de paletizare este extrem de avantajoasă pentru eficientizarea producției, sortarea și ambalarea fiind sarcini pe care angajații le fac, de multe ori, cu mare greutate. Alături de astfel de roboți, activitățile de acest fel devin mai ușoare, mai simplu de realizat, iar productivitatea crește, ceea ce se traduce prin profituri mai mari, respectiv printr-o recunoaștere mai mare a companiilor mici și mijlocii care apelează la o astfel de soluție pentru realizarea proceselor de producție.

Pentru a face o alegere potrivită a unui robot, este nevoie de luarea în calcul a câtorva aspecte esențiale, de la gradul de pregătire a personalului care se va ocupa de programarea acestora la sarcinile care sunt efectiv de realizat, respectiv investițiile care pot fi făcute în acest sens.