În urma aprobării deciziei privind resursele proprii de către toate statele membre ale UE, Comisia poate începe acum să adune resurse pentru a finanța redresarea prin intermediul instrumentului NextGenerationEU.

În acest scop, Comisia Europeană a anunțat astăzi că, potrivit estimărilor sale, în 2021 va emite obligațiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde de euro, care vor fi completate cu titluri pe termen scurt (”EU-Bills”) de până la zeci de miliarde pentru a acoperi restul cerințelor de finanțare.

Valoarea exactă atât a obligațiunilor UE, cât și a EU-Bills va depinde de nevoile exacte de finanțare, iar Comisia va revizui evaluarea de astăzi în toamnă. În acest mod, Comisia va fi în măsură să finanțeze, pe parcursul celei de a doua jumătăți a anului, toate granturile și împrumuturile planificate pentru statele membre în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență și, totodată, să acopere nevoile politicilor UE care beneficiază de finanțare din instrumentul NextGenerationEU.

Acest plan de finanțare se bazează pe o estimare inițială a nevoilor statelor membre în materie de împrumuturi și de granturi. Comisia va actualiza planul de finanțare în septembrie, când va avea o imagine de ansamblu mai exactă asupra nevoilor de finanțare ale statelor membre ale UE pentru ultimele luni ale anului.

Comisia a adoptat astăzi și Decizia anuală de împrumut pentru 2021.

Această decizie include sumele maxime pe care Comisia este autorizată să le împrumute până la sfârșitul anului.Comisia va finaliza acum pregătirile pentru prima emisiune NextGenerationEU prevăzută pentru luna iunie.

Primele EU-Bills vor fi emise în luna septembrie, când platforma de licitație a UE va deveni operațională.

Pentru a finanța NextGenerationEU, Comisia Europeană, în numele UE, va împrumuta de pe piețele de capital până la 750 de miliarde de euro la prețurile din 2018 sau până la aproximativ 800 de miliarde de euro în prețuri curente.

În mod concret, aceasta va însemna că vor putea fi împrumutate, în medie, circa 150 de miliarde de euro anual între jumătatea anului 2021 și 2026, UE urmând să devină astfel unul dintre cei mai mari emitenți în euro.

Începerea contractării împrumuturilor 

Prima emisiune de obligațiuni va avea loc prin intermediul unei sindicalizări și va fi organizată cu instituțiile incluse în rețeaua de dealeri primari a Comisiei, astfel cum s-a anunțat la 31 mai. Alte tranzacții sindicalizate sunt prevăzute să aibă loc înainte de sfârșitul lunii iulie.

De asemenea, Comisia intenționează să înceapă emiterea de obligațiuni UE și de EU-Bills prin proceduri de licitație începând din septembrie 2021. Odată ce sistemul de licitație va fi instituit, Comisia va organiza periodic sindicalizări și licitații pentru obligațiuni.

CE va organiza, de asemenea, licitații periodice pentru EU-Bills.