Comisia Europeană pregătește măsuri pentru reducerea dependenței energetice de Rusia, dar unele state membre sunt reticente în privința propunerilor de a interzice importurile de gaze sau țiței.

Statele occidentale continuă să adopte sancțiuni în plan energetic la adresa Rusiei. Statele Unite și Marea Britanie au anunțat marți, 8 martie, interzicerea importurilor de petrol, gaze și cărbune; în Marea Britanie retricția totală urmează să fie implementată până la finalul anului.

SUA au interzis complet importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia și investițiile americane în sectorul energetic din Federația Rusă, decizie luată marți, 8 martie, ca represalii pentru invadarea Ucrainei.

„Interzicem toate importurile petrol, gaze și cărbune din Rusia. Gazele rusești nu vor mai fi acceptate în porturile SUA. SUA au decis să sprijine poporul ucrainean și am clarificat faptul că nu vom susține invazia rusă asupra Ucrainei. Am luat această decizie împreună cu partenerii noștri din întreaga lume, în special cu statele europene”, a declarat președintele american Joe Biden, potrivit News.ro.

Marea Britanie a anunțat că vrea să renunțe la importurile de țiței din Rusia până la finalul acestui an. Oficialii britanici au spus că, deși petrolul rusesc are o pondere redusă în consumul energetic al Regatului Unit, Marea Britanie a decis o tranziție lină; statul nu a anunțat o limitare a importurilor de gaze naturale, dar gazele din Rusia reprezintă o mică parte din consum.

„Ceea ce încercăm cu aliații noștri este să slăbim economia rusă, să oprim finanțarea pe care președintele rus Vladimir Putin o folosește pentru mașina sa de război”, a spus ministrul britanic de externe, Liz Truss.Și Joe Biden a vorbit de unitatea aliaților.

„Principala preocupare a SUA este să ofere un răspuns unit la agresiunea lui Putin, alături de NATO, UE și toți aliații noștri. Înțelegem că partenerii din Europa nu ni se pot alătura. SUA produce de două ori mai multă energie decât toate statele UE la un loc, însă lucrăm împreună ca să dezvoltăm o strategie de lungă durată pentru a reduce dependența UE de energia Rusiei”, a spus președintele american.

„Trebuie să scăpăm de dependența de gazul, petrolul și cărbunele din Rusia”, a spus șefa Comisiei Ursula von der Leyen, în cadrul unei întâlniri, la Bruxelles, cu premierul italian Mario Draghi.

Comisia Europeană a prezentat marți, 8 martie, măsuri privind eliminarea dependenței de petrolul și gazele naturale din Rusia, a menționat von der Leyen. Ea a precizat că planul Comisiei prevede îmbunătățirea eficienței energetice a UE, creșterea investițiilor în producția de energie regenerabilă, în paralel cu diversificarea surselor de energie ale UE, astfel încât Rusia să fie înlocuită cu „furnizori mai de încredere”.

Planul vine în contextul în care aprovizionarea cu gaze și petrol din Rusia sunt incerte. Pe de-o parte, SUA discută interzicerea importurilor de petrol din Rusia, iar Europa s-ar putea alătura acestor sancțiuni, iar, pe de altă parte, chiar Moscova ar putea decide stoparea exporturilor ca răspuns la sancțiunile impuse de Occident. În plus, o mare parte a gazului livrat de Rusia către restul Europei trece prin Ucraina, țară ivadată în prezent de forțele armate ruse.

Totuși, cancelarul german Olaf Scholz atrage atenția că importurile de combustibili fosili din Rusia sunt „esențiale” pentru „viața cotidiană a cetățenilor” din UE și că aprovizionarea continentului nu poate fi asigurată din alte surse în prezent.

Rusia furnizează circa 40% din gazele consumate în Uniunea Europeană și un sfert din petrolul importat.

Reamintim că prețul gazelor naturale a atins luni, 7 martie, un nou maxim istoric pe piața europeană, deși importurile de gaze din Rusia încă nu sunt vizate de sancțiuni.

În România, ministrul energiei susține că „nu se poate pune problema” ca România să nu aibă suficiente resurse de gaze naturale.„Azerbaidjan sigur este o sursă și o rută de aprovizionare cu gaze naturale. Ne uităm, așa cum ați văzut și declarația domnului prim-ministru, și la gazul natural lichefiat, la LNG. La vizita și la ședința comună de guvern cu Guvernul Greciei, am vorbit și am pus în discuție interconectorul între Grecia și Bulgaria pentru a operaționaliza coridorul vertical, pentru a putea avea acces și la gazul azer pe Coridorul Vertical și la terminalele de LNG din Grecia și la terminalele de LNG din Turcia pentru că diversificarea surselor de aprovizionare este o prioritate pentru România și pentru Europa. Deci da, ne uităm absolut la toate posibilitățile de aprovizionare cu gaze ale României”, a spus luni ministrul energiei Virgil Popescu, într-un briefing de presă la guvern.

Petrolul se apropie de nivelul maxim istoric pe piețele internaționale

Prețul carburanților în România a depășit luni-marți, 7-8 martie, pragul de 8 lei pe litru, arată datele analizate de Agerpres pe baza Monitorului Prețurilor la Carburanți, aplicație lansată de Consiliul Concurenței. 

La hub-ul de gaze TTF din Țările de Jos, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile au crescut luni cu 79% până la un nou record de 345 de euro pentru un Megawatt-oră, scrie Agerpres.

Această cotație arată un cost de peste 3.600 de euro pentru o mie de metri cubi de gaze, în condițiile în care înainte de invazia în Ucraina fostul președinte rus Dimitri Medvedev amenința Europa cu prețuri de 2.000 de euro/1.000 metri cubi, dublu față de valoarea din acel moment.

Avansul de luni reprezintă o continuare a unei tendințe de apreciere care a făcut ca prețurile să se dubleze pe parcursul săptămânii trecute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia și sancțiunile internaționale care vizează Rusia au dat peste cap piețele de materii prime din toată lumea. Cotația barilului de țiței a trecut de 139 de dolari la bursa de la Londra, iar aluminiul și cuprul au atins și ele noi maxime istorice.

Camera Reprezentanților din SUA analizează un act legislativ care ar interzice importul de petrol și alte produse energetice rusești, în cadrul măsurilor destinate să izoleze Rusia de economia mondială. O astfel de măsură ar crea noi presiuni economice și ar alimenta inflația, care este deja la un nivel ridicat.

Contextul financiar - rubla scade, Banca Centrală a Rusieiface apel la calm

Reamintim că rubla a atins un minim istoric pe piețele internaționale după ce o parte a băncilor rusești au fost excluse din sistemul internațional de plăți SWIFT, iar o parte a activelor băncii centrale a Rusiei au fost înghețate. Un dolar era evaluat la 119 ruble în tranzacțiile de pe piețele asiatice, scrie presa internațională.

Banca Centrală a Rusiei a făcut apel la calm, pe fondul temerilor că sancțiunile vor duce la retrageri masive din bancomate și din depozitele bancare, potrivit BBC.

Luni,28 februarie, după anunțarea măsurilor luate de forurile internaționale, banca centrală a Rusiei a majorat rata de referință a dobânzii la 20%, de la 9,5% anterior. „Ridicarea dobânzii va face posibilă asigurarea creșterii ratelor la un nivel necesar pentru a compensa riscurile crescute de depreciere și inflație. Acest lucru va face posibilă menținerea stabilității financiare și a prețurilor și protejarea economiilor cetățenilor de depreciere”, se precizează în comunicatul băncii centrale ruse, citat de Profit.ro.Instituția are rezerve de aproximativ 630 de miliarde de dolari, dar nu va putea folosi o parte dintre acestea după ce Comisia Europeană, Statele Unite, Canada și Marea Britanie au decis sâmbătă înghețarea activelor sale.

Ca urmare, Banca Rusiei nu va mai putea vinde active peste hotare pentru a sprijini propriile bănci și companii.Banca a spus că „are instrumentele și resursele necesare pentru a menține stabilitatea financiară și a asigura continuitatea operațională a sectorului financiar”.

Banca centrală a anunțat duminică mai multe măsuri pentru a susține băncile locale, dar a ordonat jucătorilor din piață să respingă orice cerere a clienților străini de a vinde active rusești.