Standard and Poors a facut ravagii in zona euro, retrogradand ratingurile Frantei, Austriei, Spaniei, Italiei, Maltei, Slovaciei, Sloveniei, Ciprului si Portugaliei. Efectele retrogradarii Frantei se vor resimti prima oara in plan politic. Nicolas Sarkozy se afla cu patru luni inainte de alegerile prezidentiale. Costurile imprumuturilor pe pietele financiare vor creste iar bancile care detin bonduri spaniole, grecesti si italiene vor avea emotii in legatura cu posibilitatea ca aceste datorii sa fie achitate.

Standard and Poors a facut ravagii in zona euro, retrogradand ratingurile Frantei, Austriei, Spaniei, Italiei, Maltei, Slovaciei, Sloveniei, Ciprului si Portugaliei. Consecintele acestei decizii vor aduce deservicii uriase tarilor in cauza si, implicit zonei euro, apoi, intregii Uniuni Europene.

Totul a pornit pe fondul discutiilor sterile privind datoria Greciei. Guvernul grec nu a ajuns la o intelegere cu investitorii privind acel haircut de 50%. Astfel ca, tara ar putea intra in faliment in martie, intrucat depinde foarte mult de un imprumut urias de la FMI. Imprumut care va fi acordat numai daca Grecia va bate palma cu investitorii sai. In aceasta situatie in care suntem, nimeni din actorii principali - Mario Monti, Angela Merkel, Sarkozy si investitorii privati - nu isi doresc un faliment al Greciei, scrie Expat Times.

Consecintele deciziei Standard &Poor's

  • Situatia Fondului European de Sprijin (EFSF) este amenintat

Aceasta este, probabil, consecinta cea mai grava provocata de pierderea ratingului AAA: stabilitatea Fondului, care depinde de ratingul AAA din tarile care contribuie decisiv la Fond, ar trebui sa fie, de asemenea, revizuita in sens descrescator. In consecinta, rata dobanzii cerute de investitori ar creste. Acest lucru ar creste costul de ajutor pentru Grecia, Portugalia si Irlanda si pune in pericol protectia fragila anti-criza in zona euro.

  • Pe plan politic. Decizia "a exasperat anturajul lui Nicolas Sarkozy".

Nicolas Sarkozy se afla cu patru luni inainte de alegerile prezidentiale. Simtind amenintarea retrogradarii, Sarkozy a inaintat o tema foarte populista cu implicatii puternice in zona economica. El este cel mai puternic sustinator al taxei Tobin.

Un jurnalist Le Monde, care a luat parte la reuniunea de urgenta de la Palatul Elysee, de vineri dupa-amiaza, spune ca retrogradarea ratingului Frantei "a exasperat anturajul lui Nicolas Sarkozy". Consilierii sai sperau sa scape de retrogradare in cazul in care emisiile de obligatiuni de stat ar fi mers bine.

  • Efect de domino la nivel local. Cresterea costului dtaoriei publice si a taxelor locale

Decizia Standard & Poor ar putea provoca un efect de domino la nivel local care ar antrena retrogradarea ratingului pentru banci, institutii bancare, dar si orase spune analistul Norbert Gaillard pentru Le Figaro. Acest lucru ar duce la creste costului datoriei si "ar putea provoca o crestere a taxelor locale".

  • O eventuala crestere a costului creditului 

Pierderea de AAA poate afecta, de asemenea, relatia dintre gospodarii si banci. Institutiile s-ar putea strange intr-adevar, accesul la credite si cresterea ratelor dobanzii.

  • Costul datoriei publice

Consecintele pierderii de AAA de Franta depind in mare masura si de reactia pietelor. Daca Frantei ii se va impune rate ale dobanzilor tot mai inalte, costul datoriei publice va creste inevitabil. Noua Zeelanda, de exemplu, si-a pierdut in septembrie ratingul AAA iar costul creditului a crescut. Costurile imprumuturilor pe pietele financiare vor creste iar bancile care detin bonduri spaniole, grecesti si italiene vor avea emotii in legatura cu posibilitatea ca aceste datorii sa fie achitate si sa nu se repete cazul Greciei. Franta este a doua tara, dupa Germania, care detine bonduri uriase ale tarilor din zona euro care se chinuie sa supravietuiasca.

Mai ales cu Italia, care este a treia economie a Uniunii Europene. Banca Centrala Europeana a facut astazi din nou o incursiune pe pietele financiare si a cumparat bonduri italiene. A caror dobanda a inceput sa creasca si sa ajunga la 7%.

Pe fondul acestor probleme, investitorii vor cere si mai multe compensatii pentru a detine bonduri care acum sunt din ce in ce mai riscante, vezi bondurile Spaniei, Italiei si Portugaliei.

Moneda euro scade vertiginos. Este o veste buna pentru exportatori, dar numai pentru moment, deorece asta nu va relansa economia zonei euro.

de I.B.