Eurodeputații cehi au criticat în mod repetat informațiile fragmentate și incomplete despre Uniunea Europeană pe care le folosesc politicienii din Cehia în dezbaterile despre probleme europene.

La fel ca și România, Republica Cehă a promis, atunci când a devenit membru al UE, că va adopta euro în viitor. Dar guvernele successive au amânat adoptarea monedei unice și nu au oferit un răspuns clar când ar trebui să se petreacă acest lucru.

De fapt, toți cehii care se opun unei integrări mai profunde în Uniunea Europeană se luptă și cu ideea intrării în zona euro. Dar eurodeputatul ceh Luděk Niedermayer (PPE) a remarcat că mai multe mituri și argumente false au apărut în dezbaterea asupra monedei unice.

„Euro nu este un proiect eșuat și nici nu a provocat sărăcie. Și nici nu e adevărat că noi o ducem bine datorită coroanei cehe”, a spus Niedemayer într-o dezbatere a deputaților cehi susținută la Bruxelles. El susține că economia Cehiei ar beneficia de pe urma adoptării euro – care ar duce la creșterea standardelor de viață, apariția de noi locuri de muncă și majorarea salariilor. În plus, cehii ar putea compara mai ușor prețurile bunurilor cu cele din țările care au introdus moneda unică.

Potrivit susținătorilor monedei unice, intrarea în zona euro va ajuta și mediul de afaceri. Multe companii din Cehia lucrează deja în euro, susține eurodeputatul Pavel Poc (S&D), ca urmare a legăturilor puternice ale economiei locale cu zona euro.

Totuși, mulți cehi se tem că, prin intrarea în Mecanismul European de Stabilitate (ESM), Praga va interveni pentru salvarea băncilor italiene sau pentru plata datoriilor Greciei. Însă astfel de temeri nu țin seama de faptul că programele de susținere ale UE au nevoie de acordul în unanimitate al statelor member, adică este suficient ca un ministru de finanțe să se opună și împrumuturile de urgență nu vor fi acordate.

Mai mult, spune Poc, chiar Cehia s-ar putea trezi în situația unui șoc speculativ în viitor, având în vedere formarea unei bule a prețurilor imobiliare, și atunci ar putea ajea nevoie de ajutor de la ESM.

În Cehia, ideea unui referendum pentru adoptarea euro este deseori discutată, fie în paralel cu alegeri parlamentare sau locale, fie separat. Dar nu este clar nici când acesta ar trebui organizat.

Cehii nu au încredere în euro, deși au în est exemplul slovacilor. Potrivit unor sondaje, circa 70% dintre cehi se opun adoptării monedei unice, în timp ce două treimi dintre slovaci susțin moneda europeană.

Articolul a fost publicat de Aktuálně.cz, partener media al EURACTIV.cz