Peste 150 de participanți din România intră în competiția NASA Space Apps Challenge, cel mai mare hackathon din lume dedicat științei.

NASA Space Apps Challenge, un program inovator de incubare al NASA, organizat anual, are loc online, între 2 și 3 octombrie 2021, în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași. Peste 150 de participanți din România s-au înscris. Marele premiu va consta în șansa de a asista la lansarea unei navete spațiale în 2022.

 

Echipele vor avea de rezolvat una dintre cele 28 de provocări propuse din domenii precum Artificial Intelligence/Machine Learning, Apps, Data Organization, Game, Hardware, Knowledge, Lunar Surface Operations, Risk, Science Applications, Space Travel.

Participanții își pot crea propria provocare, însă aceasta nu va intra în jurizarea finală. Programul cooptează mii de oameni din întreaga lume, care lucrează cu datele deschise ale NASA tip de de 48 de ore.


Cele două echipe câștigătoare din fiecare oraș se vor califica în etapa globală și vor intra în competiția pentru marele premiu: șansa de a asista la lansarea unei navete spațiale. În plus, NASA oferă alte zece premii. Echipele câștigatoare vor încărca duminică, 3 octombrie, soluțiile lor în platforma globală pentru următoarea etapă.


Pe parcursul hackathonului din România, concurenții vor primi ajutor și consultanță din partea mentorilor dedicați, iar proiectele vor fi jurizate de o echipă de experți din România. Echipele vor fi asistate în cele 48 de ore de competiție de reprezentanți ai Vodafone România, Bosch, Google, Thales, Endava, Profi, Tradesilvania și Cloud Software Development.


În 2020, la nivel internațional, Space Apps s-a bucurat de aproximativ 26.000 de participanți, care au creat 2.303 de proiecte. Tot anul trecut, patru echipe din România s-au calificat pentru etapa de jurizare internațională a competiției.  


De la lansare, în anul 2012, NASA Space Apps Challenge a cooptat peste 150.000 de oameni din peste 150 de țări și teritorii. Conceptul mizează pe colaborare, creativitate și gândire critică, stimulează interesul pentru știința și explorarea spațiului și a Pământului și încurajează creșterea și diversitatea în rândul următoarei generații de oameni de știință, tehnologi, designeri și ingineri. 


Pentru a marca a zecea ediție a celui mai mare hackathon din lume și a implica un număr și mai mare de comunități, anul acesta NASA Space Apps Challenge reunește în parteneriat zece agenții spațiale: ESA (Agenția Spațială Europeană), Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială, Agenția Spațială Canadiană, Agenția Spațială Australiană, Agenția Spațială Braziliană, Comisia Națională pentru Activități Spațiale din Argentina, Agenția Spațială Paraguayană, Agenția Spațială Națională din Africa de Sud și Agenția Spațială Națională din Bahrain se vor alătura agenției NASA.


Site-ul oficial NASA Space Apps Challenge