Centrala termică de apartament sau de casă este unul dintre echipamentele care pot genera acea doză de confort pe care fiecare dintre noi o caută.

O centrală eficientă furnizează tot timpul apă caldă și căldură, folosindu-se de o sursă de energie externă: lemne, cărbuni, gaze naturale, curent electric,etc.

Cum majoritatea locuințelor din România sunt conectate la rețeaua de energie electrică și au contract cu un furnizor de gaze naturale, cele mai populare tipuri de centrale termice sunt cele pe gaz și cele electrice.

Care este varianta potrivită pentru tine?

Ambele tipuri de centrale vin la pachet atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje. Înainte de a face o achiziție este bine să te orientezi în funcție de criterii precum puterea calorică, eficiența și randamentul pe care îl oferă centrala, siguranță, funcțiile suplimentare și consumul lunar estimat. Cel mai adesea, consumatorii se ghidează în funcție de factura lunară plătita la furnizorul de gaze sau la furnizorul de energie electrică, însă contează foarte mult și rezistența centralei în timp sau modul în care se întreține.

Centrala electrică - avantaje și dezavantaje

În general, centrala electrică este recomandată atunci când gazul, GPL-ul sau lemnele nu sunt disponibile. Este o centrala eficientă în spații mici, însă poate genera costuri mai mari decât orice alt tip de centrală. Adeseori, dacă se dorește încălzirea unor spații mai mari, poate solicita o rețea electrică de capacitate mai mare. 

Partea bună la centralele electrice este faptul că sunt silențioase, permit folosirea energiei regenerabile (eoliană, solară etc.), au un randament foarte bun și se bazează pe o rețea electrică foarte bine dezvoltată. Practic, găsești electricitate aproape oriunde ai merge în țară. De asemenea, pe lista cu avantaje se numără și faptul că au nevoie de o mentenanță redusă, sunt sigure în exploatare și se întrețin ușor.

Centrala pe gaz - avantaje și dezavantaje 

Centralele pe gaz sunt, fără doar și poate, cele mai populare surse de încălzire din România. Acestea au un preț mic și funcționează cu un combustibil mult mai ieftin decât energia electrică. Deși gazul nu este la fel de răspândit ca și electricitatea, se găsește totuși în majoritatea localităților din țară. 

Cu o centrală pe gaz se poate genera orice tip de încălzire (panouri radiante, încălzire în pardoseală, etc.), se poate asigura confort termic în case de până în 250 de metri pătrați și se obține un randament crescut. Pe lista cu dezavantaje se numără faptul că racordul centralei, montarea și reviziile sunt ceva mai costisitoare decât în cazul centralelor pe curent, iar după o anumită perioadă de exploatare zgomotul poate să devină deranjant. 

De asemenea, prețul gazului este în continuă creștere, însă odată cu liberalizarea furnizării, au apărut o mulțime de furnizori care au tot felul de oferte interesante și atractive. Indiferent de centrala termică aleasă, este foarte important să te asiguri că este produsă de un producător cu renume, care pune accent pe siguranță. De asemenea, este important ca montajul să fie realizat de o echipă cu experiență.