Cheltuielile pentru protecția mediului la nivel național au fost în 2019 de aproximativ 16 miliarde de lei, adică 1,5% din produsul intern brut, a anunțat luni Institutul Național de Statistică.

În anul 2018, cheltuielile pentru protecția mediului au fost de aproximativ 14,1 miliarde de lei, potrivit unei comunicări anterioare a INS.

Cele mai mari cheltuieli pentru protecția mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionarea deșeurilor la producătorii specializați, acestea reprezentând 73,1% din totalul cheltuielilor din 2019 pe domeniul gestionarea deșeurilor.

Cele mai mari investiții pentru protecția mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării apelor reziduale la administrația publică, acestea reprezentând 83,7% din totalul investițiilor pe domeniul gestionării apelor reziduale, potrivit INS.

La nivel național, ponderea investițiilor administrației publice a reprezentat 54,6% în totalul investițiilor pentru protecția mediului, urmate de cele ale investițiilor producătorilor nespecializați (32,9%) și de investițiile producătorilor specializați (12,5%).

Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate la gestionarea deșeurilor, 42% din totalul cheltuielilor pentru protecția mediului la nivel național, urmate de cheltuielile pentru protecția aerului și a climatului (19,8%) și de cheltuielile pentru gestionarea apelor reziduale (19,7%).