Un raport al Institutului australian de politici strategice face publice rezultatele analizei privind competiția tehnologică internațională, iar potrivit acestuia, China a preluat conducerea, notează Courrier International.

Centrul de greutate al lumii academice, tehnologice și, în consecință, științifice se deplasează încet, dar sigur, spre Asia. "Democrațiile occidentale sunt pe cale să piardă cursa tehnologică mondială, inclusiv pe planul progreselor științifice și din cercetare și capacitatea lor de a reține talentele. Or, toate aceste elemente sunt esențiale în dezvoltarea și controlul principalelopr tehnologii mondiale de astăzi și de mâine".

Cu această constatare începe raportul Institutului australian de politică strategică (Aspi), un think tank australian, care anunță că și-a obținut rezultatele "analizând cercetările cu mare potențial din domenii tehnologice critice și emergente, concentrându-se pe articole publicte în reviste de prim-plan", precizează "The Guardian".

Potrivit raportului Aspi - comandat de Centrul pentru implicare internațională al Departamentului de stat american –, China ar fi trecut în frunte în 37 din cele 44 de sectoare de tehnologii de vârf analizate, mergând de la "baterii eletrice la comunicații bazate pe tehnologiile 5G sau 6G". "Statele Unite rămân lider în numai șapte tehnologii, precum vaccinurile, informatica cuantică sau sistemele de lansare spațială", mai scrie "The Guardian".

Multă vreme pândind cea mai mică noua tehnologie occidentală de copiat sau de ameliorat, China conduce acum cortegiul națiunilor în ce privește științele. Atât de bine, încât astăzi talentele se exportă masiv spre est, în așa măsură că "o cincime din publicațiile importante [publicate de entități chineze] conțin articole co-semnate de cercetători care care și-au făcut post-doctoratul în țările aparținând Five-Eyes [adică Regatul Unit, Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă și Canada]", relatează cotidianul britanic.

Joe Biden, în discursul lui despre starea Uniunii din 7 februarie, a confirmat voința Statelor Unite de a-și continua eforturile în competiția care le opune Chinei, precizând că  vor continua să investească în inovația americană și s-o susțină pe cea a aliaților lor, protejând în același timp tehnologiile avansate [deja dezvoltate] petru ca ele să nu fie utilizate contra [lor]".

Sursa: RADOR