O criză imobiliară fără precedent, un șomaj record în rândul tinerilor și încetinirea mondială blochează motoarele tradiționale ale creșterii chineze, scrie Le Figaro.

China a anunțat miercuri o creștere cu 5,2% a creșterii sale economice în 2023, cea mai scăzută rată pentru gigantul asiatic din ultimele trei decenii, excluzând perioada Covid.

Beijingul își fixase un obiectiv de "aproximativ 5%", după o creștere cu 3% a produsului intern brut (PIB) în 2022, într-un moment în care o criză imobiliară, consumul lent și incertitudinile penalizează creșterea Chinei.

În 2023, țara a cunoscut cea mai slabă creștere din trei decenii, cu excepția perioadei Covid, într-un moment în care o criză în domeniul imobiliar și incertitudinile slăbesc redresarea celei de-a doua puteri economice mondiale.

Gigantul asiatic, penalizat de trei ani de restricții de sănătate împotriva Covid, a ridicat aceste măsuri la sfârșitul anului 2022, ceea ce a permis în mare măsură repornirea economiei sale la începutul anului trecut.

Însă revenirea s-a epuizat și se confruntă cu mai multe obstacole, inclusiv o încredere redusă în rândul gospodăriilor și al întreprinderilor, care penalizează consumul.

O criză imobiliară fără precedent, un șomaj record în rândul tinerilor și încetinirea mondială împiedică, de asemenea, motoarele tradiționale ale creșterii chineze.

În acest context, țara a văzut totuși o creștere anuală a produsului intern brut (PIB) de 5,2% în 2023, a anunțat miercuri Biroul Național de Statistică (BNS).

Această rată, care ar stârni invidia majorității marilor puteri economice, rămâne totuși cea mai scăzută pentru China din 1990 (3,9%), excluzând perioada Covid.

Un grup de economiști intervievați de AFP anticipase luni această rată de creștere (+5,2%), cifră pe care premierul chinez Li Qiang a confirmat-o marți la Forumul de la Davos (Elveția).

Pe de altă parte, între trimestrul III și IV, o comparație mai fidelă a conjuncturii economice, ritmul este mult mai modest (+1%).

În 2023, "promovarea dezvoltării" economiei a fost "o sarcină grea", a subliniat în fața presei oficialul de la BNS, Kang Yi. În decembrie, vânzările cu amănuntul, principalul indicator al cheltuielilor gospodăriilor, au încetinit (+7,4% față de an), după o accelerare netă în noiembrie (+10,1%).

Analiștii chestionați de agenția Bloomberg se așteptau la un ritm mai rapid (+8%). La rândul său, producția industrială s-a accelerat ușor în decembrie (+6,8% față de an), după o creștere de 6,6% cu o lună mai devreme.

În ceea ce privește rata șomajului, aceasta a crescut ușor în decembrie, până la 5,1%, față de 5% în noiembrie. Această cifră prezintă însă o imagine incompletă a situației, deoarece este calculată doar pentru muncitorii urbani.

Ea exclude efectiv milioane de muncitori migranți din zonele rurale, o populație mai vulnerabilă la încetinirea economică și a cărei situație este agravată de criza imobiliară.

Acest sector a reprezentat mult timp în sens larg mai mult de un sfert din PIB-ul Chinei și a constituit o sursă importantă de locuri de muncă. Din 2020, imobiliarele au suferit de pe urma înăspririi de către Beijing a condițiilor de acces la credite pentru dezvoltatorii imobiliari, pentru a-și reduce datoria.

Eșecurile financiare ale unor grupuri emblematice (Evergrande, Country Garden etc.) au alimentat de atunci neîncrederea cumpărătorilor, pe un fundal de locuințe neterminate și scăderea prețurilor pe metru pătrat.

Măsurile de sprijin ale Beijingului pentru sector au avut până acum un efect redus. "Sprijinul mai ferm pentru dezvoltatori ar putea atenua îngrijorările" cu privire la sănătatea lor financiară și ar putea reporni acest sector crucial, a declarat pentru AFP Michelle Lam, economist la banca Société Générale.

Eminamente politică și supusă îndoielii, cifra oficială a PIB-ului Chinei rămâne totuși foarte analizată, având în vedere ponderea țării în economia mondială.

"Datele oficiale evidențiază faptul că al patrulea trimestru din 2023 a fost mai bun decât cel din 2022, dar economia a încetinit până la sfârșitul anului", notează analistul Shehzad Qazi, de la firma de cercetare China Beige Book.

"Anul trecut, China a cunoscut cea mai dezamăgitoare redresare imaginabilă. Dar este totuși o revenire", admite el, adăugând că va fi necesar un sprijin mai puternic pentru economie în 2024.

În acest an, China ar trebui să-și vadă PIB-ul încetinit la 4,5%, conform previziunilor Băncii Mondiale.

Guvernul va trebui să-și "consolideze sprijinul" pentru creștere, în special prin "măsuri fiscale de sprijinire a investițiilor", estimează Brian Coulton, economist la agenția de rating Fitch, pentru AFP.

Grupul de experți intervievați de AFP se așteaptă la o creștere de 4,7%.

Guvernul urmează să anunțe obiectivul oficial în martie.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA