În al doilea trimestru, economia ungară a crescut cu peste șase la sută, însă, potrivit analiștilor, în lunile următoare urmează o încetinire semnificativă.

Institutul Central de Statistică al Ungariei (KSH) va publica, la mijlocul acestei săptămâni, datele privind PIB-ul din al doilea trimestru. Potrivit declarațiilor acordate pentru ziarul ungar Népszava de analiștii economici, deși creșterea anuală va fi de peste șase la sută, în al treilea și al patrulea trimestru creșterea economiei ungare va încetini, sau ar putea intra foarte ușor în recesiune.

Dintre componentele PIB-ului, producția industrială în luna iunie a depășit cu 1,5% nivelul anului precedent, mai exact, dacă ne uităm la indicatorul ajustat în funcție de numărul de zile lucrătoare, producția a crescut cu 4,8%. Dezvoltarea a fost determinată de o creștere cu 2,9% în industria auto, cu 4,9% în industria electronică și cu 9,3% în industria alimentară.

În majoritatea sectoarelor economiei încetinirea creșterii a fost deja simțitoare, deși în industria auto se așteaptă în lunile următoare la o revenire în forță, deoarece pare să se rezolve criza cipurilor și industria auto este bine aprovizionată și cu comenzi suplimentare, a declarat pentru Népszava analistul principal al companiei Bank Holding din Ungaria, Gergely Suppan.

În același timp, dacă ne uităm în ansamblu, observăm că este tot mai sumbru viitorul economiei ungare. Potrivit lui Gergely Suppan, în al doilea trimestru creșterea trimestrială  încă mai era de plus 0,5%, respectiv a rămas la un nivel pozitiv, însă ritmul de creștere a PIB-ului a încetinit deja. Ceea ce înseamnă că economia ungară a crescut anual cu 6,2% în al doilea trimestru, după o creștere de 8,2% înregistrată în primul trimestru.

Multe sectoare înregistrează o încetinire, astfel performanța agriculturii a scăzut, creșterea industriei construcțiilor a încetinit, ceea ce a fost contrabalansat de creșterea consumului populației și a turismului. În lunile următoare va fi inevitabilă o încetinire, deoarece consumul va scădea din cauza creșterii costurilor la utilități. În același timp, atât populația, cât și companiile se lansează în investiții foarte serioase de economisire a energiei, care pot frâna declinul.

Potrivit analistului Gergely Suppan, în al treilea trimestru creșterea se va menține la un nivel pozitiv, însă decisive vor putea fi ultimele luni ale anului și primul trimestru al anului 2023. "În perioada de după luna octombrie așteptăm o creștere pozitivă de zero la sută, dar situația este foarte sensibilă, azi nu se știe dacă va fi o lipsă de combustibil și/sau de gaze naturale, în Europa, ceea ce ar rescrie în fundamentele sale sectorul de macroeconomie, a mai spus Suppan.

Cifrele din 2022 vor fit atât de frumoase, încât ar putea fi puse pe un panou de reclamă, dar chiar și așa recesiunea bate la ușă, a declarat pentru ziarul Népszava Péter Virovácz. Analistul principal la ING Bank este și mai pesimist decât colegul său în ceea ce privește economia ungară. În opinia sa, PIB-ul va scădea chiar în al treilea trimestru, însă în 2022 creșterea anuală va fi de 4-5% datorită creșterii puternice înregistrate în primul semestru.

Analistul așteaptă la o creștere trimestrială de 0,4% în al doilea trimestru, ceea ce înseamnă o creștere de 6,1% în comparație cu trimestrul doi al anului precedent. În al treilea trimestru - în opinia sa - va fi înregistrată o scădere, astfel în a doua parte a anului economia ungară se va scufunda într-o recesiune tehnică.

Sunt tot mai  multe semnale de avertizare: creșterea comerțului cu amânuntul a încetinit trei luni consecutiv, o situație similară fiind înregistrată ultima oară în perioada 2008-2010, când economia ungară a suferit un regres serios. Tot un semnal de avertizare este și faptul că încrederea consumatorilor a scăzut la nivelul anului 2012 - acesta a fost anul când PIB-ul a scăzut ultima oară în Ungaria. Iar datele din industrie din luna iulie arată că au început să scadă comenzile și, dacă această situație va fi durabilă, se va încetini și creșterea.

Din cauza inflației mari se vor diminua și veniturile reale, ceea ce nu va ajuta creșterea consumului și tot mai greu va fi sutenabilă și creșterea prețurilor la utilități și plafonarea prețurilor la combustibili, a mai subliniat Péter Virovácz, care a adăugat: Mediul extern, care se deteriorează tot mai mult, contribuie la creșterea incertudinii, însă din cauză că se diminuează veniturile populației pe care le poate cheltui, precum și resursele companiilor, în a doua parte a anului economia ungară va înregistra o scădere.

Datorită primului semestru puternic, creșterea anuală încă va fi atât de frumoasă încât poate fi pusă pe un panou de reclamă, respectiv va rămâne între 4 și 5 procente. Datele privind creșterea semnificativă acoperă procesele reale, în schimb datele anuale ale PIB-ului vor reflecta realitatea abia în 2023.

Sursa: RADOR