Premierul britanic și șefa Comisiei Europene s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta despre viitoarele relații dintre UE și Londra. Pozițiile celor două părți rămân însă prea depărtate și cei doi lideri și-au mai dat un termen până duminică.

Premierul Boris Johnson și Ursula von der Leyen nu au reușit să construiască podul de care este nevoie ca relațiile dintre Marea Britanie și UE să continue armonios de anul viitor.

După o discuție considerată „activă și interesantă” de președinta Comisiei Europene, pozițiile celor două părți în chestiuni semnificative rămân încă prea depărtate pentru ca o punte să fie așternută.

Totuși, Johnson și von der Leyen au agreat ca echipele de negociere să continue discuțiile până duminică pentru a încerca ajungerea la un compromis privind relațiile bilaterale post-Brexit.

„Am stabilit ca echipele noastre să se reunească imediat pentru a încerca să rezolve aceste probleme esențiale. Vom ajunge la o decizie până la sfârșitul acestei săptămâni”, a anunțat Ursula von der Leyen într-o declarație postată pe site-ul Comisiei Europene, după întrevederea de miercuri seară cu Boris Johnson.

Și surse guvernamentale de la Londra au vorbit despre divergențele foarte mari privind mai multe chestiuni rămase încă în aer în negocieri, dar un oficial din Downing Street susține că Boris Johnson „nu dorește să lase neexplorată nicio cale spre un posibil acord”.

Premierul britanic a anunțat în mai multe rânduri că nu vrea prelungirea tranziției post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie.

Înaintea întrevederii cu Ursula von der Leyen, Boris Johnson a spus, în Camera Comunelor, că Marea Britanie nu poate accepta reguli impuse de Uniunea Europeană. „Nu cred că aceștia sunt termeni pe care să îi poată accepta premierul vreunei țări”, a declarat Boris Johnson, subliniind că se poate ajunge la un „acord bun” dacă Uniunea Europeană nu mai pune condiții suplimentare, transmite Mediafax.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziție post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie continuă să aplice reglementările Uniunii Europene.

Cele două părți negociază condițiile pentru un acord de liber schimb care să evite impunerea de tarife vamale între Marea Britanie și țările UE, dar Bruxellesul insistă ca Regatul Unit să respecte standardele sociale, de muncă și de protecție a mediului pentru a obține acest acord.