Premierul Ciolacu a afirmat joi că în anul 2024 nu vor exista măriri de taxe și impozite, dar va trebui ca mediul de afaceri, politicienii, coaliția și guvernul să decisă dacă se va menține cota unică sau se va trece la impozitare progresivă.

”Va trebui să decidem, pe o perioadă medie, care sunt soluțiile: menținem cota unică, dar să fie cotă unică, creând un mediu concurențial pentru toată lumea, fără excepții și aceea să fie de 16%, să avem un TVA pe care să nu-l creștem, că el aduce o scădere a creșterii economice și o creștere a inflației, și toată lupta pe care am avut-o în ultimile luni să scădem la o singură cifră și să ne propunem pe anul viitor o inflație de sub cinci la sută la finalul anului, sau să mergem în zona de impozitare progresivă – eu nu refuz niciuna dintre variante”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, în deschiderea Forumului Dezvoltăm România.

El a reiterat declarația la începutul ședinței de guvern.

"Vom menține cota unică. Dar să fie cotă unică, creând un mediu concurențial, corect, pentru toată lumea, fără excepții. Și aceea să fie cea din acest moment de 16%. Să avem un TVA pe care să nu-l creștem, fiindcă el aduce automat și scădere a creșterii economice, dar mai ales o mărire a TVA-ului aduce inflație și toată lupta pe care am avut-o, cel puțin în ultimele luni, să scădem la o singură cifră și să ne propunem pe anul viitor o inflație de sub 5% la sfârșitul anului sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz niciuna dintre variante. Fiecare dintre variante au și plusuri, și minusuri", a spus premierul la începutul ședinței de guvern.

Ciolacu a explicat că în prezent nu există cu adevărat o cotă unică: 

"Sunt peste 500 de modificări legislative diverse, ori făcute de către Guvern ori de către Parlament care, pur și simplu, au modificat cu totul filozofia creării Codului fiscal. Categoric că o reformă fiscală nu va avea efecte, cel puțin într-un an fiscal și va trebui împreună, să vedem gradual cum introducem acest nou Cod fiscal".

El a dat asigurări că nu vor exista majorări de taxe în anul 2024:

"Vor fi păstrate toate schemele și programele de susținere pentru mediul de afaceri pe care le-am introdus în ultimii 2 ani".