Guvernul tehnocrat a crescut rata de absorbție a a fondurilor europene pentru perioada de programare 2007-2013 de la 58,6% în noiembrie 2015 la 81,7% în decembrie 2016, potrivit bilanțului de final al Cabinetului condus de Dacian Cioloș.

Cu toate bâlbele de la început, Guvernul condus de Cioloș își încheie mandatul cu o bună performanță în materie de fonduri europene. Pe parcursul celor aproximativ 13 luni de mandat, peste 7,2 miliarde de euro a trimis Uniunea Europeană către România, din care aproape 2,5 miliarde de euro sunt aferente exercițiului financiar curent (2014-2020), se arată în bilanțul publicat miercuri de Guvern.

Investițiile străine au crescut cu 10% până la 3,7 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, în timp ce creșterea economică a fost cea mai mare din UE, la un nivel de aproximativ 5%.

În ultimul an, numărul de salariați din economie a crescut cu circa 150.000 de persoane, în timp ce șomajul s-a redus spre 4,7%. În acest interval, pensiile au crescut cu 5%, iar salariul mediu cu circa 13%, ajutat însă și de măsuri adoptate de guvernarea precedentă, și de creșterea salariului minim pe economie.

Premierul Dacian Cioloș a menționat că apariția acestui Guvern „într-un context social și politic excepțional, după manifestații de stradă, după demisia guvernului precedent” a dus la „o formulă excepțională a acestei guvernări” care a beneficiat „de o susținere politică relativ volatilă în Parlament, ceea a îngreunat luarea unor decizii”.

„Presiunile au fost foarte mari ca acest Guvern să demareze reforme și să intervină în foarte multe domenii, atâta vreme cât, pe de altă parte, unele partide se așteptau ca acest Guvern să se ocupe în primul rând de administrarea treburilor curente ale țării. Însă, încă de la începutul guvernării, au ieșit la iveală mai multe probleme, mai multe lucruri ascunse timp de, în multe cazuri, peste 20 de ani, care și-au făcut simțită prezența și problemele au apărut, au ieșit la iveală în această perioadă, așa încât Guvernul nu avea cum să nu abordeze aceste lucruri frontal”, a susținut Cioloș.