Guvernul Cioloș intenționează să elaboreze un plan de investiții pentru următorul deceniu după consultarea mediului privat, societății civile, ministerelor și specialiștilor români sau străini, care să întrunească „consensul întregii clase politice”.

Guvernul Cioloș intenționează să elaboreze un plan de investiții pentru următorul deceniu după consultarea mediului privat, societății civile, ministerelor și specialiștilor români sau străini, care să întrunească „consensul întregii clase politice”.

Potrivit programului de guvernare publicat luni, cabinetul condus de Dacian Cioloș urmărește să prioritizeze investițiile și să coreleze proiectele finanțate din fonduri locale și cele finanțate din fonduri europene cu prioritățile de dezvoltare.

Principalele direcții sunt: deblocarea și finanțarea prin fonduri structurale a marilor proiecte de infrastructură de transport (rutier, feroviar, naval, aerian), reabilitarea și dezvoltarea sistemelor de irigații, a infrastructurii de transport gaze, electricitate și realizarea interconectării cu rețelele europene. 

De unde bani pentru investiții? 

Pentru a finanța aceste planuri, premierul desemnat și echipa sa vor să creeze un fond național de investiții și o bancă națională de dezvoltare. În plus, pentru dezvoltarea României mai este nevoie de stimularea investițiilor străine în domenii de vârf, atragerea de fonduri europene și dezvoltarea pieței de capital, se arată în programul de guvernare.

În acest scop, unul dintre obiectivele propuse de viitorul guvern este „crearea premiselor instituționale pentru atingerea unor ținte superioare de absorbție a fondurilor europene pentru exercițiul financiar 2014-2020”.

Guvernul va continua restructurarea companiilor de stat și propune gestionarea integrată a acestora prin intermediul unei singure structuri administrative.

Pentru creșterea competitivității, noul guvern – care ar putea fi învestit chiar marți, după votul Parlamentului  -  intenționează să elaboreze un proiect de reindustrializare și de dezvoltare a agriculturii. 

Guvernarea prin consens 

Ca și la alte capitole, programul de guvernare include multe propuneri de dialog, în condițiile în care premierul desemnat este conștient că fără sprijinul Parlamentului nu poate face prea multe.

Astfel, programul prevede realizarea unui plan de investiții pentru următorii 10 ani, având „consensul întregii clase politice”, a unei strategii naționale de dezvoltare care să cuprindă obiective finanțate atât din fonduri europene cât și din bugetul de stat, întocmit cu consultarea mediului privat, societății civile, ministerelor de resort, specialiștilor recunoscuți la nivel național și internațional.

De asemenea, viitorul guvern vrea să lanseze o dezbatere publică în vederea formulării unui pachet de politici pentru „creșterea gradului de ocupare prin crearea de locuri de muncă corelat cu dezvoltarea unor politici de urbanizare și stimulare a atragerii și reintegrării românilor din diaspora”.

„Instituirea unui mecanism structurat de consultare regulată cu mediul de afaceri” este un „element cheie” în elaborarea unor politici de dezvoltare durabilă, potrivit programului de guvernare.