România ar fi înregistrat un deficit bugetar de 1,93% din PIB în luna august, mai mic decât cel consemnat anul trecut, de 2,1%, dacă nu exista această criză de sănătate, a declarat miercuri, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

"Estimările noastre arată clar că am fi avut în august un deficit bugetar de 1,93% din PIB, mai mic decât anul trecut, când deficitul a fost de 2,1%. Deci, fără această criză de sănătate, am fi avut o performanță a economiei liberale mult mai bună. Exact în direcția pe care am spus-o și mai bună decât estimam noi la începutul anului", a spus Florin Cîțu, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

El a susținut că, la nivel european, România s-a aflat printre statele cu cele mai mici creșteri ale deficitului în acest an față de cel aprobat inițial.

"Creșterea deficitului bugetar în România față de cel aprobat presupune o majorare de 5 puncte procentuale. Este a treia cea mai mică creștere. Vedeți că în tot restul Europei majoritatea țărilor au o creștere a deficitului bugetar mult mai mare", a precizat șeful de la Finanțe.

Conform datelor prezentate de ministrul Finanțelor, după primele 8 luni, deficitul bugetar a ajuns la 5,18% din PIB, respectiv 54 de miliarde de lei, iar aproape 3% din acest deficit - 31,17 miliarde de lei - a rămas în economie prin facilități fiscale, investiții, cheltuieli excepționale adoptate pentru măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia Covid-19.