Premierul Florin Cîțu a spus luni că amendamentele depuse de PSD la bugetul pe anul 2021 au un impact bugetar de aproape 6% din PIB și a susținut că social-democrații vor să scoată România din Uniunea Europeană.

„Am primit lista amendamentelor care au fost depuse și de la PSD. Impactul bugetar este de aproape 6% din PIB. Aceasta ar însemna să mergem cu deficitul la 13% din PIB aproape”, a spus Cîțu, înainte de ședința Biroului Executiv al PNL.

„M-am uitat la sursa de finanțare și fără niciun fel de surpriză vedem exact ce vrea să facă PSD cu România, vrea să o scoată din UE. Adică sursa de finanțare reprezintă contribuția României la UE. Pentru cei care nu știu, la Ministerul de Finanțe, la acțiuni generale, plătim contribuția la UE. De acolo vrea să ia PSD banii, să ne lase fără contribuții la UE, ca să ne scoată din UE. Astea sunt amendamentele PSD”, a adăugat premierul.

În replică, eurodeputatul PSD Victor Negrescu a spus că, de fapt, guvernarea PNL-USR îndepărtează România de Uniunea Europeană. „Din nou, pentru domnul Cîțu, PSD este de vină pentru faptul că sub guvernările de dreapta România s-a distanțat de Uniunea Europeană. Uită că sunt de mai bine de un an la guvernare. Nu mai merge cu intoxicările dreptei. Și la Bruxelles și-au dat seama că au mințit și că au spus una acolo, și au făcut alta la București”, a scris Negrescu pe Facebook.

Eurodeputatul enumeră mai multe motive, printre care ultra-politizarea funcțiilor publice, respingerea Planului Național de Redresare și Reziliență de către Comisia Europeană, întârzierile în adoptarea proiectului de buget, ordonanțele de urgență în domeniul justiției (în pofida referendumului propus de președintele Klaus Iohannis) și atacurile la adresa Curții Constituționale și Avocatului Poporului.

Ce-i drept, Negrescu menționează și motive care pot fi imputate în egală măsură și guvernărilor PSD anterioare, precum nerespectarea criteriilor de aderare la euro, numărul mare de proceduri de infringement, rețelele de migranți care traversează România sau folosirea inadecvată a banilor europeni.

Florin Cîțu a spus că propunerile de modificare a bugetului depuse de colegii din PNL vor veni și cu sursa de finanțare, menționând că deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 7,16% din PIB, cât este în proiectul depus de guvern la Parlament. 

Deputatul Sorin Grindeanu a afirmat duminică, într-o conferință de presă, că PSD va aduce amendamente Legii Bugetului de Stat. Printre acestea se numără alocarea de fonduri pentru înființarea a 200 de centre medicale comunitare și a 50 de centre de asistență medicală de specialitate pe care PSD le-a promis în campania electorală, fonduri pentru reabilitarea școlilor și pentru realizarea unei infrastructuri pentru învățământul online, pentru agricultură, economie, programul Start Up Nation și un program start up pentru studenți, pentru programele Rabla dar și alocarea a 400 de euro la nașterea fiecărui copil, amintește HotNews.