Economia României se va contracta cu aproape 2% în acest an, comparativ cu o creștere estimată la aproape 4% în proiectul de buget inițial.

Deficitul bugetar va fi mai mare cu 31,9 miliarde de lei decât cel estimat la sfârșitul anului trecut, a anunțat miercuri Florin Cîțu, ministrul de finanțe, într-o declarație de presă înainte de ședința de guvern în care se va discuta un proiect de rectificare bugetară.

Cîțu a explicat că, în contextul restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus și a blocajului economic cauzat de acesta, guvernul va rectifica bugetul pentru a include prognozele actualizate, care prevăd o scădere a economiei cu 1,9% în acest an.

„Încasările din martie au arătat că economia a încetinit, că au fost multe companii care nu au mai putut să funcționeze”, a spus Florin Cîțu, adăugând însă că în aprilie multe companii mari și-au plătit impozitele, deși Guvernul le-a oferit posibilitatea să ceară derogări. 

„Vom încasa mai puțin din economie cu 23,2 miliarde de lei, dar, din discuțiile pe care le-am avut cu Comisia Europeană, estimăm că vom primi în plus venituri de 3,8 miliarde de lei, înseamnă că pe sold veniturile scad cu 19,4 miliarde de lei”, a spus Cîțu. 

El a explicat că vor scădea încasările din impozitul pe profit, cel pe venit, din TVA și accize, dar și din contribuțiile de asigurări sociale.

În schimb, cheltuielile statului vor crește cu 12,5 miliarde de lei, cu plusuri la salarii - unde se include sporul de risc pentru personalul medical, la asistență socială - plata indemnizațiilor de șomaj, dar guvernul va aloca și 3 miliarde de lei pentru fondul de rezervă - pentru a-și asigura un buffer de resurse în cazul în care statul are cheltuieli suplimentare față de cele luate în calcul în actuala rectificare.