Deficitul bugetar va crește în a doua rectificare bugetară din acest an, a spus Florin Cîțu, ministrul finanțelor, care a spus că guvernul va crește și nivelul investițiilor, dar și pensiile.

„Noi am suplimentat resursele la Ministerul Transporturilor și bugetul este unul record. La Sănătate, un domeniu prioritar în acest an, am alocat mai multe resurse. Sumele au crescut cu aproximativ 45%, față de bugetul inițial”, a spus joi Florin Cîțu.

Ministrul a spus că noua prognoză oficială prevede o contracție a economiei mai severă decât cea luată în calcul la prima rectificare bugetară. Totuși, și noua prognoză arată o scădere a economiei mai blândă decât prevăd instituțiile internaționale.  

„Comisia Națională de Prognoză a reestimat dinamica economiei în 2020. Contracția e de 2,8%, față de 1,9%”, a spus Cîțu.

Din acest motiv, valoarea estimată a produsului intern brut este mai mică, și la fel vor fi și veniturile la buget, a explicat Cîțu de ce este nevoie de rectificarea bugetului.

El a declarat că deficitul bugetar e estimat să avanseze de la 6,7% din PIB la 8,6% din PIB.

„Acum să ne uităm de unde vine această creștere. Avem o scădere a veniturilor în buget față de estimat de aproape 31 miliarde lei, asta înseamnă 3 puncte procentuale. Deci din cele 5 puncte procentuale care se adaugă față de estimarea inițială 3 puncte vin din faptul că economia trece prin perioadă de criză. Cheltuielile suplimentare sunt în jur de 2 puncte procentuale. Fără această criză am fi rămas la o estimare de 3,7% din PIB”, a spus el.

Cîțu susține că guvernul PNL va aloca fonduri suplimentare la domenii de la care guvernările social-democrate au tăiat bani.

„Educația are resurse și aș vrea aici să fac o remarcă – transportul, sănătate, educație sunt domenii de unde PSD a tăiat în fiecare an la rectificarea bugetară. Nu facem acest lucru, din contră suplimentăm resursele pentru aceste sectoare importante. Ministerul Muncii, la care se uită toată lumea astăzi, are cel mai mare buget de fapt, chiar de la începutul anului a început cu cel mai mare buget. Sumele alocate în plus ajung la aproape 10 miliarde lei în plus”, a spus ministrul.

„Astăzi vă spunem că da, în România vom crește pensiile. Valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creștere pe care am putut-o vedea vreodată. PSD nu a mărit niciodată pensiile cu această sumă”, a susținut Cîțu.

„În această perioadă dificilă, pe lângă creșterea alocațiilor, am reușit să creștem pensiile cu cea mai mare sumă. Îl provoc pe dl Ciolacu să găsească o așa creștere”, a adăugat el.

Potrivit proiectului de rectificare bugetară, pensiile vor crește cu 14% de la 1 septembrie, comparativ cu 40% cât era prevăzut.