Ministrul finanțelor spune că agențiile de rating și investitorii rămân foarte atenți la ce se întâmplă în continuare în România.

​Florin Cîțu, ministrul finanțelor publice, a declarat sâmbătă că, în luna mai, cheltuilelile cu investițiile au ajuns la 13,1 miliarde de lei, „cea mai mare sumă din ultimii 10 ani”.

„Acesta e secretul care a dus la o creștere a economiei în primul trimestru”, a comentat el într-o declarație de presă după ce agenția de rating Standard & Poor’s a reconfirmat ratingul României la BBB-, scrie HotNews.

S&P a menținut vineri ratingul României, dar perspectiva acestuia rămâne negativă.

„Am văzut că sunt discuții despre perspectiva negativă și ni se spune că această perspectivă este responsabilitatea acestui Guvern. Niciodată nu a fost așa. Toate agențiile de rating - și am să citez din rapoartele acestor agenții de rating - au spus foarte clar de unde vine această perspectivă negativă. Atunci când s-a întâmplat, S&P ne spunea: 'Finanțele României au fost administrate îngrozitor de prost în ultimii ani de guvernele socialiste' - cred că socialiste am adăugat eu -, dar de 'guvernele anterioare'. Creșterea nesustenabilă a cheltuielilor din ultimii 3 ani - asta spune Fitch - în ciuda eforturilor administrației actuale de a îmbunătăți managementul finanțelor publice”, a spus Cîțu, într-o declarație de presă susținută sâmbătă, la Palatul Victoria.

„Deci, această perspectivă negativă nu este responsabilitatea acestui Guvern, dar ce vă garantez eu: așa cum am reușit să oprim această retrogradare prin acțiunile acestui Guvern, vom reveni la perspectiva 'stabil' cât mai curând. Tot ce vom face în perioada următoare va duce, veți vedea, la revenirea perspectivei 'stabil' pentru România la toate agențiile de rating. Acesta este primul pas în direcția corectă", a spus ministrul finanțelor.

Florin Cîțu a atras atenția asupra faptului că în perioada următoare toată lumea va fi atentă la măsurile ce vor fi luate de Executiv, în condițiile în care 2020 este an electoral în România.

„În același timp, agenția de rating, dar nu numai, toată lumea, este atentă la ce face acest Guvern în perioada următoare, cum trece peste perioada următoare, pentru că, știți foarte bine, într-un an electoral - și este foarte bine stipulat și în acest raport, dar și în mai multe rapoarte - lucrurile pot deveni volatile. Ce pot să garantez, nu agențiilor, dar dvs. ce pot să vă garantez este că în continuare acest Guvern, dar și Ministerul Finanțelor Publice, va gestiona finanțele României precaut, responsabil, cu discernământ”, a mai spus ministrul, potrivit Agerpres.

Cîțu a evitat să vorbească despre preconizata majorare a pensiilor, citată de toate agențiile de rating drept unul dintre factorii care vor deteriora considerabil finanțele publice.

De altfel, și Guvernul se ferește să anunțe dacă menține sau amână creșterea pensiilor, în timp ce S&P a luat în calcul o posibilă creștere cu „aproximativ 10%”, un scenariu anunțat și de Florin Cîțu în trecut.