Ministrul de finanțe spune că România va evita recesiunea tehnică (scăderea economiei timp de două trimestre consecutive) și va avea o contracție a economiei mai mică decât estimările făcute de agențiile de rating, Comisia Europeană sau FMI.

„Toate economiile au fost lovite puternic de această criză. Toate țările au răspuns prin creșterea deficitelor bugetare. Noi am fost printre cei mai cumpătați cu banul public, dar și pentru că venim după o perioadă de dezmăț și furt al banului public în guvernarea socialistă”, a scris sâmbătă, pe Facebook, Florin Cîțu, ministrul de finanțe.

„Toate țările vor avea o contracție economică în 2020. Majoritatea vor avea o recesiune tehnică. România vă evita recesiunea tehnică și va avea o contracție a economiei mai mică decât estimările publice făcute agențiile de rating, CE, FMI, instituții bancare etc., datorită răspunsului prompt și eficient al politicilor economice. Dar tot vom avea o contracție a economiei în 2020 ceea ce înseamnă venituri la buget mult mai mici decât cele estimate, chiar dacă similare cu cele din anul precedent”, a adăugat șeful finanțelor.

El a spus că România va avea o revenire economică din trimestrul III, în V, un scenariu de bază cu care lucrează și Banca Națională a României (BNR), iar acest lucru înseamnă creștere economică în 2021.

Cîțu subliniază că economia globală trece prin cea mai dură perioadă din ultima sută de ani, în condițiile în care șocul suferit de toate economiile este dublu. „O criză de sănătate prelungită care s-a transformat într-o criză economică. Toate țările, fără excepție, sunt afectate de cele două crize. Revenirea depinde foarte mult de modul în care guvernele, în special mix-ul de politica monetară și fiscală, răspund la această criză. Cam peste tot răspunsul a fost similar, injecție de lichidități în economie atât prin politica fiscală, cât și prin politica monetară. Pe partea de politica fiscală, deficitul în UE, în medie a crescut cu aproximativ 8 puncte procentuale de la 1% la 9%. În majoritatea țărilor acest lucru a însemnat o creștere a cheltuielilor bugetare cu aproximativ 6 sau 7 puncte procentuale. Bineînțeles că peste tot au scăzut și veniturile semnificativ”, a precizat ministrul.

El a menționat că România va continua și prin a doua rectificare să aducă bani în economie.

"La prima rectificare bugetară deficitul bugetar a crescut cu 3 puncte procentuale pentru că știam cât de importantă este injecția de lichiditate în economie pe termen scurt (...) Evident că răspunsul României la criză a fost influențat de politica fiscală dezastruoasă a socialiștilor și hoților care au condus economia în ultimii ani. România a intrat în criză cu un deficit bugetar de 3,7% estimat față de media UE de 1%. Nu ne oprim aici și continuăm să injectăm lichiditate în economie și la a doua rectificare bugetară din acest an", a adăugat Cîțu.