România s-a împrumutat joi, pentru prima oară în istorie, la dobânzi negative, a anunțat ministrul interimar al finanțelor, Florin Cîțu, cel care a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis să formeze un nou guvern.

Datele publicate de Banca Națională a României (BNR) arată că Ministerul Finanțelor Publice a atras joi 150 de milioane de euro de la bănci la o dobândă de minus 0,11% pe an, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, cu maturitatea reziduală la 5 de luni.

Valoarea nominală a emisiunii a fost de 150 de milioane de euro, iar băncile au transmis oferte în sumă de 229,1 milioane de euro.

„Azi avem o veste bună, o veste istorică pentru România. Azi, pentru prima oară în istorie, România s-a împrumutat cu dobânzi negative în euro, așa cum fac alte țări dezvoltate, ceea ce arată foarte clar un semn din partea investitorilor că tot ce am făcut până acum este apreciat și ceea ce am spus că vom face în continuare este apreciat. Investitorii au încredere în România”, a spus Florin Cîțu, în debutul ședinței de guvern de joi, potrivit Agerpres.

El a explicat că un împrumut cu dobândă negativă este o realizare importantă în contextul politic actual din România. „Ce înseamnă dobânzi negative? Înseamnă că, dacă ne împrumutăm un leu, trebuie să dăm înapoi 90 de bani. Nu mai aruncăm povara împrumuturilor pe generațiile viitoare, le dăm înapoi mai puțini bani. Acest lucru îl făceau țări cu rating mai mare decât România. Noi am reușit, cu guvern interimar, cu situația din România, am reușit să ne împrumutăm la dobânzi negative, ceea ce este o performanță istorică”, a spus Cîțu.