Guvernul își menține estimarea privind o contracție economică de aproape 2% în acest an, deși Comisia Europeană tocmai a anunțat că previzionează o scădere cu 6% a economiei românești.

Comisia Europeană a publicat marți Prognoza economică de vară, în care menționează că România va înregistra o contracție de 6% în 2020, urmată de o creștere a produsului intern brut cu 4% în 2021, în contextul în care economia întregii UE se va confrunta anul acesta cu o recesiune profundă, ca urmare a pandemiei de coronavirus.

„Comisia a păstrat pentru economia României aceeași prognoză din primăvară. Da, este -6%, dar este aceeași cifră, nu a înrăutățit-o. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în restul Europei, vedem că în mai toate țările aceste cifre au fost înrăutățite față de estimările din primăvară, la unele state cu aproape un punct procentual sau chiar cu mai mult”, a spus Florin Cîțu, ministrul finanțelor, la un eveniment organizat de Profit.ro.

„Dacă mă uit la vecini, România are o estimare de -6%, iar Ungaria de -7%. Trebuie să ne uităm la această estimare în context european. Rămân la opinia că este o estimare prea pesimistă față de ce se întâmplă în România astăzi”, a mai spus ministrul.

Comisia Europeană nu este însă singura instituție care are estimări cu mult mai pesimiste decât ale Guvernului, dat fiind că și BERD, FMI sau Banca Mondială așteaptă recesiuni severe în acest an.

Dar Cîțu spune că așteptările mai optimiste ale Guvernului sunt justificate de evoluția bună din primul trimestru, dar și de reacția economiei la măsurile de sprijin adoptate în perioada crizei.

„Pe lângă confirmarea de la INS a creșterii economice în primul trimestru cu 2,7%, am avut o revizuire în sus a contribuției investițiilor la creșterea economică în primul trimestru, de la 0,9 la 2 puncte procentuale. În același timp, vedem iarăși o dinamică interesantă, o reducere a stocurilor. Este clar că acea creștere economică nu a fost pe stocuri, ci pe investiții. Stocurile care au fost deja făcute, au fost folosite. Mă aștept la o îmbunătățire a estimării Comisiei pentru anul acesta”, a mai spus Cîțu.

„La început și eu am fost pesimist, când am văzut că trebuie să închizi economia o lună-două. Scenariile pe care le aveam în cap erau dure. dar economia a reacționat foarte bine la măsurile pe care le-am luat”, a adăugat ministrul.

El spune că obiectivul său a fost să reducă din căderea economiei. „Nu o să fie creștere de 4%, asta știm bine, dar nici să fie scădere de 8% sau 6%. Noi estimăm -2%. Sper să ajungem acolo, la o contracție de doar 2%”, a spus Cîțu.