Ministrul de finanțe susține că primii bani din instrumentul SURE, trei miliarde de euro, vor intra în câteva zile.

Uniunea Europeană a acordat României în cadrul instrumentului SURE, conform cererii părții române, un împrumut în valoare de cca. 4,1 miliarde de euro pentru susținerea a nouă mãsuri adoptate de Guvernul României în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, a precizat Florin Cîțu, ministrul de finanțe, într-o postare pe Facebook.

„Banii sunt folosiți pentru a finanța deficitul bugetar apărut în urma creșterii cheltuielilor bugetare cu șomajul tehnic, programul flexibil de muncã și alte mãsuri similare menite sã protejeze angajații și/sau persoanele care desfãșoarã o activitate independentã, precum și pentru finanțarea, în subsidiar a unor mãsuri legate de sãnãtate, în special la locul de muncã”, a scris Cîțu.

Ministrul a precizat că, din punct de vedere al costurilor, împrumutul este acordat la aceiași termeni financiari la care Comisia s-a împrumutat de pe piațã - cupon 0%, considderabil mai mic decât nivelul dobânzii la care s-ar fi finanțat România de pe piețele internaționale.

„Prima tranșă din acest împrumut, în valoare de 3 miliarde de euro și cu maturitate de 14,5 ani urmează a fi disponibilizată României în zilele următoare”, a mai spus ministrul.

Comisia Europeană a lansat în aprilie inițiativa SURE pentru a ajuta statele membre să sprijine companiile și să mențină locurile de muncă, în contextul pandemiei de COVID-19. Cu o valoare totală de 100 de miliarde de euro, instrumentul permite statelor membre să tragă împrumuturi în condiții avantajoase, destinate finanțării programelor de șomaj parțial și măsurilor similare care ar putea ajuta la protejarea locurilor de muncă, a angajaților și persoanelor care desfășoară o activitate independentă împotriva riscului de concediere și de pierdere a veniturilor.