​În această rectificare bugetară nu s-a tăiat de nicăieri, susține Florin Cîțu, ministrul finanțelor, care a spus că ministerele au transmis reducerea unor cheltuieli neesențiale ca să ajute bugetul.

„Am văzut iarăși că încep discuțiile despre unde se taie. Nu se taie. În această rectificare bugetară nu s-a tăiat de nicăieri. Acele ministere care au considerat că pot să ajute bugetul cu economii în această perioadă au luat această decizie și au transmis către Ministerul Finanțelor reducerea unor cheltuieli neesențiale. Sumele sunt foarte mici. Sunt câteva sute de mii la un minister, câteva milioane la Administrația Prezidențială, de exemplu. În rest sumele sunt foarte mici”, a spus ministrul, într-o declarație susținută vineri la Palatul Victoria.

Cîțu a insistat că au fost suplimentate fondurile pentru Ministerul Transporturilor și MInisterul Educației, care erau de obicei tăiate la rectificări în alți ani. „Deci ministere care în trecut erau la fiecare rectificare văduvite de fonduri au primit fonduri astăzi, în acest moment, pe lângă Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii”, a spus ministrul.

Ordonanțele de urgență privind rectificarea bugetară au fost publicate vineri în Monitorul Oficial.

Rectificarea se bazează pe noua estimare a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză care indică o contracție de 1,9% a economiei României în 2020.

„În condițiile unui deflator PIB de 4,1%, valoarea nominală a produsului intern brut estimat coboară de 1.082,1 miliarde lei, față de 1.129,2 miliarde lei cât s-a avut în vedere la bugetul inițial. Deficitul bugetului general consolidat crește în sumă absolută de la 40,54 miliarde lei la 72,5 miliarde lei, respectiv cu 32 miliarde lei, pe fondul unei diminuări cu 19,5 miliarde de lei a veniturilor totale și a unei majorări de 12,5 miliarde lei a cheltuielilor totale”, a anunțat Ministerul Finanțelor.

Influența negativă a veniturilor din economia internă, cauzată în mare parte de facilitățile fiscale acordate, este estimată la 23 de miliarde lei, dar o parte va fi compensată prin intrări suplimentare de 3,9 miliarde lei venituri din fonduri europene pentru decontarea sumelor utilizate în măsurile de combatere a coronavirusului COVID-19.

Cea mai amplă scădere este așteaptată la încasările din contribuții de Asigurări Sociale (8,36 miliarde lei), ca urmare a măsurilor privind șomajul tehnic și a reducerii sau opririi activității în unele sectoare. Reducerea și închiderea unor activități va afecta și încasările din TVA (- 5,6 miliarde lei), accize (- 2,7 miliarde lei) sau impozit pe profit (- 2,3 miliarde lei).