Guvernul este preocupat de păstrarea echilibrului bugetar, iar România își va respecta angajamentul față de Comisia Europeană de a reduce anul viitor deficitul bugetar la 6,2% din PIB pe metodologia ESA, a spus vineri premierul Nicolae Ciucă.

„Suntem preocupați de păstrarea echilibrului bugetar, fapt ce se va reflecta în performanțele fiscale și externe ale României. Guvernul respectă angajamentele luate în relația cu Comisia Europeană, acela de a avea în 2022, un deficit de 6,2% din PIB pe metodologia ESA, ceea ce este echivalentul unui deficit de 5,84% din PIB pe metodologia cash”, a declarat premierul înainte de ședința de Guvern de vineri.

Guvernul discută vineri două acte normative care fac parte din pachetul legislativ ce va sta la fundamentarea bugetului pentru anul 2022 - Ordonanța de Urgență privind principalele măsuri bugetare și Proiectul de lege privind plafoanele de cheltuieli.

„Din discuțiile pe care le-am avut și din dezbaterile la nivelul fiecărui minister, a reieșit angajamentul ferm al Guvernului României pentru a pregăti și elabora un buget echilibrat și responsabil, fundamentat pe trei coordonate: protejarea veniturilor populației și sprijinirea persoanelor cu venituri mici sau ce aparțin unor categorii vulnerabile, care au cea mai mare nevoie de susținere”, a spus premierul.

Ciucă a menționat că Executivul nu va aproba reducerea, începând cu 1 ianuarie 2022, a plafonului de încadrare ca microîntreprinderi de la 1.000.000 de euro la 500.000 de euro. „Antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil și prietenos pentru a-și dezvolta și consolida afacerile cinstit și nu trebuie taxați suplimentar”, a subliniat Nicolae Ciucă.