Statele membre UE trebuie să oblige angajatorii să instituie un sistem care să permită măsurarea duratei timpului de lucru zilnic, potrivit unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Curtea a constatat că, în lipsa unui sistem care să permită măsurarea duratei timpului de lucru zilnic al fiecărui lucrător, nu se poate stabili în mod obiectiv și fiabil nici numărul de ore de lucru efectuate și repartiția lor în timp, nici numărul de ore suplimentare, ceea ce face excesiv de dificil, dacă nu imposibil în practică, pentru lucrători să asigure respectarea drepturilor lor.

CJUE a subliniat „importanța dreptului fundamental al fiecărui lucrător la o limitare a duratei maxime de lucru și la perioade de repaus zilnic și săptămânal”, recunoscute în Carta UE a drepturilor fundamentale și în Directiva privind timpul de lucru.

„Statele membre sunt ținute să asigure lucrătorilor beneficiul efectiv al drepturilor care le-au fost conferite, fără ca modalitățile concrete alese pentru asigurarea aplicării directivei să poată goli aceste drepturi de esența lor”, se arată într-un comunicat al CJUE.

Lucrătorul trebuie considerat parte vulnerabilă în cadrul raportului de muncă, astfel încât este necesar să se prevină ca angajatorul să îi impună o restricție a drepturilor sale, amintește Curtea.

În vederea asigurării efectului util al drepturilor conferite de Directiva privind timpul de lucru și de cartă, statele membre trebuie să impună angajatorilor obligația de a institui un sistem obiectiv, fiabil și accesibil care să permită măsurarea duratei timpului de lucru zilnic efectuat de fiecare lucrător, a decis Curtea.

„Revine statelor membre sarcina să definească modalitățile concrete de punere în aplicare a unui astfel de sistem, în particular forma pe care acesta trebuie să o aibă, ținând seama eventual de particularitățile proprii fiecărui sector de activitate în cauză sau de specificități, în special de mărimea anumitor întreprinderi”, precizează instituția.

Hotărârea Curții vine după ce sindicaliștii spanioli din organizația CCOO au cerut unui tribunal din Madrid să decidă dacă sucursala locală a Deutsche Bank, care măsoară doar orele suplimentare lucrate, trebuie să implementeze un sistem care să contorizeze tot timpul de lucru. Tribunalul spaniol a solicitat un verdict de la CJUE.