Coaliția a luat decizia de a se face o ajustare pe cheltuieli în valoare de circa 20 miliarde lei pe bugetul general consolidat, a declarat, marți, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, care a subliniat că nu va fi o rectificare.

"Nu există o gaură la buget. E un termen impropriu. În primul rând, avem o încetinire a colectării veniturilor pe primul trimestru de 4,7 miliarde lei, față de estimat. Acum este și o dinamică dintr-o anumită perspectivă a încasărilor la buget. Sunt foarte multe încasări care îți vin în primul semestru, mai spre sfârșit, în sensul în care impozitul pe profit se încasează în iunie, avem declarația unică pe impozitul pe venit, adică sunt lucruri care se reglează, dar, așa cum am făcut și anul trecut, pentru a putea să nu avem o mărire a deficitului în avans sau a deficitului de așa natură încât să nu comporte ajustări prea târziu, am luat o decizie în coaliție, am prezentat situația, ne facem analiza trimestrială, iar decizia domnului prim-ministru și decizia liderilor a fost să facem o ajustare și pe cheltuieli, aceeași ajustare care, aici poate apare confuzia, este în valoare de circa 20 de miliarde lei pe total buget general consolidat al statului. Acum trebuie văzută și în altă perspectivă: bugetul general consolidat al statului are o valoare totală de cheltuieli de 608 miliarde, adică aceste 20 de miliarde de lei, până la urmă, reprezintă un 3,3%", a explicat Câciu, la Palatul Parlamentului, întrebat care este "gaura" la buget, citat de Agerpres.

El a adăugat că și statul poate, prin anumite măsuri pe cheltuielile care nu sunt esențiale, să facă această ajustare.

"De altfel, domnul prim-ministru a transmis tuturor colegilor ca, până mâine, să transmită o serie de propuneri de soluții privind ajustarea unor cheltuieli la care se poate renunța. Așteptăm să vedem cu ce se vine, evident, se fac o analiză și un plan de acțiune, o ordonanță de măsuri fiscal-bugetare", a completat Câciu, menționând că Ministerul Finanțelor va trimite aceste propuneri până miercuri.

Adrian Câciu a afirmat că nu va fi o rectificare bugetară, ci un plan de măsuri fiscal-bugetare.

"Să nu facem confuzia între rectificare bugetară și un plan de măsuri fiscal-bugetare. Nu va fi vorba de o rectificare bugetară la acest moment și ceea ce noi intenționăm este un plan, o ordonanță de măsuri fiscal-bugetare, care să conducă la realizarea unor economii la bugetul general consolidat de 20 de miliarde de lei", a indicat ministrul.

El a transmis că nu vor fi tăiate salariile bugetarilor, nu vor fi concedieri și nu se umblă la investiții.

"Aici am un mesaj ca să fie lucrurile foarte clare - decizia luată de coaliție a fost că nu se taie salarii, nu avem concedieri și nu se umblă la investiții și la proiectele din fonduri europene și PNRR, că au apărut în spațiul public tot felul de elemente. Eu înțeleg că sunt și colegi care poate fac afirmații care poate nu sunt adecvate, dar eu aș vrea să avem puțină răbdare pentru că planul de măsuri va fi prezentat săptămâna viitoare", a spus Câciu.

Potrivit acestuia, salariile vor fi însă înghețate. "Avem o reformă în PNRR care are termen în iunie 2023 privind legea salarizării și este corect și responsabil ca, până la acel moment, lucrurile să stea în analiză și în așteptare tocmai în pregătirea adaptării actualei legi cu ceea ce este prevăzut în jalonul din PNRR", a mai explicat ministrul.

Întrebat dacă vor fi afectate sporurile bugetarilor, Adrian Câciu a răspuns: "Soluțiile cu care vor veni ordonatorii de credite vor viza reintrarea în șablonul legii salarizării".

"Dacă știți, există o prevedere în legea salarizării că sporurile la nivel de ordonator de credite nu pot depăși mai mult de 30% sau ceva ceva de genul acesta. Evident au fost și derogări date de a lungul timpului. Trebuie ca fiecare să își facă o analiză. Aici, în schimb, nu privesc lucrurile neapărat pe categorii de cheltuieli de personal, dar în interiorul cheltuielilor de personal se pot face economii fără să tai salariile și fără să concediezi oameni și, eventual, fără să afectezi sporurile", a indicat ministrul.

"Toate soluțiile sunt pe masă. Măsurile vor fi fiscal-bugetare", a menționat Câciu, precizând că această ajustare nu trebuie să fie "liniară la toți ordonatorii de credite".

"La unii ordonatori de credite, ajustarea poate fi mai abruptă, la alții mai puțin abruptă", a completat ministrul Finanțelor.

Câciu a fost chemat marți în plenul Camerei Deputaților de către USR pentru a da explicații despre "dezastrul din economie".

În timpul dezbaterilor, deputatul PNL Dan Vîlceanu a spus de la tribună că PSD are o pasiune pentru găuri.

"La PSD aveți o pasiune pentru găuri. În 2017 ați mai inventat o gaură. Gaura pe care Dragnea o ancheta cu o comisie de anchet[ împotriva lui Cioloș. Acum vă autogăuriți. Faceți comisie de anchetă să-l anchetați pe Câciu”, a spus Vîlceanu.

El a mai transmis că Adrian Câciu a preluat mandatul la Ministerul Finanțelor în noiembrie 2021 cu un deficit de 4,7% din PIB și în doar o lună a urcat deficitul la 6,7% din PIB.

Fostul ministru al Economiei, USR-istul Claudiu Năsui, că ministrul de Finanțe "a declanșat o creștere a cheltuielilor statului într-un ritm fără precedent și bazată pe minciuni".

"A mințit românii prin supraestimarea veniturilor ca să acopere cheltuielile umflate din bugetele pe care le-a propus. A mințit că sunt bani suficienți pentru a crește aparatul bugetar cu 20.000 de angajați. A mințit ca să poată înființa tot felul de sinecuri noi, tot soiul de agenții noi, cum ar fi Institutul Vinului, cum ar fi Agenția pentru Comerț Exterior și atâtea altele, a mințit pentru a da sporuri noi, tot felul de sporuri aberante, inventate, a mințit ca să crească cheltuielile statului în neștire, pentru că nu o făcea din banii lui, ci o făcea din banii contribuabilului", a spus Năsui.

El l-a mai acuzat pe Câciu că "a crescut cheltuielile statului cu 81 de miliarde de lei și în primele două luni ale anului 2023 le-a mai crescut cu încă 13 miliarde de lei", iar "pe la jumătatea anului trecut a văzut dezastrul provocat de minciunile sale și și-a dat seama că nu erau bani și a început o nouă minciună".