Într-un articol de opinie, Bogdan Ivănel, președintele asociației Code for Romania, accentuează câteva concluzii despre digitalizare, evidențiate de lansarea platformei de înscriere la vaccinare.

Un articol apărut pe blogul asociației Code for Romania, care sprijină instituții guvernamentale și organizații neguvernamentale să își rezolve nevoile digitale, punctează patru concluzii desprinse după ce platforma de înscriere la vaccinare, dezvoltată de STS, a fost deschisă publicului pe 15 ianuarie.

Iată cele patru nevoi identificate: 

Transparență

„În ultima lună, statul român a avut câteva eșecuri extrem de vizibile de digitalizare, unele totale, precum în cazul platformei Rabla pentru Electrocasnice, așteptată de mulți români cu sufletul la gură înainte de Crăciun și care nu s-a mai lansat, altele parțiale, precum cea a platformei de înscriere la vaccinare. Toate aceste soluții sunt construite din bani publici sau cu resurse publice și produc efecte cât se poate de publice. Cu toate acestea, codul și documentația acestor soluții nu sunt publice, ceea ce face eșecurile lor complet ne-auditabile. Ca cetățeni sau experți depindem, deci, de explicațiile date de instituțiile publice în cazul fiecărui eșec, fără a putea verifica independent aceste explicații.”„Opacitatea aceasta este de neacceptat,” scrie Bogdan Ivănel.

Specialiști în user experience design (UX)

„Discursul pe tema digitalizării în România s-a concentrat întotdeauna pe atragerea de programatori performanți în instituțiile statului. Acest lucru este bineînțeles important, însă nu suficient în procesul de digitalizare. Handicapul major al instituțiilor statului stă în lipsa capacității de (1) evaluare a nevoilor de digitalizare, (2) înțelegere a cauzelor acestora și (3) concepere de soluții funcționale. Niciunul dintre aceste lucruri nu stă în puterea programatorilor IT. ” Președintele Code for Romania spune că ele „fac obiectul experților în user experience design și a analiștilor de business”, iar instituțiile publice ar trebui să atragă astfle de specialiști. Din păcate, în România avem puțini experți în domeniu (meseria nici nu e reglementată legal), și în universități nu există un parcurs care să ducă formal la o astfel de calificare.

Standarde de calitate

„Aproape orice produs urmărește niște standarde de calitate, mai puțin produsele IT guvernamentale” se plânge reprezentantul asociației. „Orice soft utilizat de statul român ar trebui sa răspundă prin lege unor condiții minime clare, de la standarde de accesibilitate pentru persoane cu dizabilități la standarde de securitate, flexibilitate sau disponibilitate.”

Tehnologia fără viziune poate duce la discriminare

După ce mai multe categorii de beneficiari (ai vaccinului și, potențial, ai platformei) au semnalat că nu au reușit să se înscrie, fiind astfel implicit discriminați, a devenit evident că „o serie de probleme de comunicare, planificare, strategie și coordonare între instituții, a transformat un soft care putea fi extraordinar de util într-un soft care a născut un fenomen îngrijorător de discriminare în accesul la servicii de sănătate în funcție de accesul la tehnologie.”Răspunsul, cred cei de la Code for Romania, „nu e mai puțină tehnologie sau mai puțină digitalizare, ci o mai buna înțelegere a tehnologiei de către cei care ne conduc și includerea celor care înțeleg aceste efecte și mecanisme ale tehnologiei în procesul de planificare.”

Articolul complet pe blogul Code for Romania