O analiză a Coface arată că numărul insolvențelor a scăzut în primul semestru, dar numărul firmelor radiate este mai mare, întârzierile la plată cresc semnificativ, iar companiile mari se confruntă cu un mediu economic dificil.

Studiul privind evoluția insolvențelor în România, realizat de Coface pe parcursul primului semestru al anului 2019, punctează scăderea numărului de companii insolvente în această perioadă, cu 33%, în contextul unei creșteri economice reale susținute, de 5,1%.

„Cu toate acestea, evoluția macroeconomică nu este sustenabilă, din cauza mai multor dezechilibre: adâncirea deficitului fiscal cu 81% în primul semestru al acestui an, prin comparație cu aceeași perioadă a anului anterior, cea mai ridicată inflație anuală din cadrul UE, de 4,1%, creșterea deficitului comercial și deprecierea monedei naționale”, se arată într-un comunicat al companiei de gestiune a riscurilor financiare.

Studiul semnalează că firmele care au intrat în insolvență pe parcursul primului semestru al anului curent au generat cele mai mici pierderi financiare din ultimii 10 ani, iar distribuția regională a cazurilor de insolvență în primul semestru al anului 2019 reflectă scăderea generalizată la nivel național, toate regiunile înregistrând astfel scăderi mai mari de 20% ale companiilor intrate în insolvență.

Pe de altă parte, scăderea insolvențelor este anulată de creșterea semnificativă a numărului companiilor radiate (+76%), astfel că numărul firmelor care și-au întrerupt activitatea în primul semestru al anului curent este de 85.960 de companii, în creștere cu 36% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Mediul de afaceri rămâne foarte polarizat, primele 1.000 de companii (conform cifrei de afaceri) concentrând jumătate din veniturile tuturor celor 500.000 de firme active în România, subliniază studiul Coface.

„După un deceniu în care aproximativ un milion de companii și-au întrerupt activitatea, din care aproape 150.000 insolvente, fenomenul insolvențelor scade la minime istorice. Astfel, numărul companiilor insolvente în primul semestru din acest an a scăzut cu 33% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior și cu aproape 40% pe segmentul companiilor mari, cauzând astfel cele mai mici pierderi financiare (surplus al datoriilor peste nivelul activelor imobilizate) sau de ordin social (numărul locurilor de muncă) din ultimul deceniu. În ciuda acestui fapt, mediul de afaceri dă semne de slăbiciune, deoarece numărul companiilor care și-au întrerupt activitatea în primul semestru al anului curent a crescut cu 36% față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce valoarea instrumentelor refuzate la plată s-a triplat”, a declarat Iancu Guda, Services director Coface România.

Conform datelor preliminare publicate de Buletinul Procedurilor de Insolvență și în baza metodologiei Coface, în primul semestru al anului 2019 s-au deschis 3.058 de proceduri noi de insolvență, față de 4.562 în perioada similară a anului trecut.

„Însă investițiile scad, durata de rotație a stocului crește, viteza colectării creanțelor rămâne la un nivel rapid, iar profiturile sunt reinvestite pentru scăderea gradului de îndatorare, aspecte dificile cu care se confruntă aceste companii”, se mai arată în studiu.