Combaterea fraudei în sectorul TVA din România, sprijinită de Comisia Europeană
Comisia Europeană va sprijini România în vederea combaterii fraudei în sectorul TVA, în condițiile în care țara are un deficit de încasare de 35,88%.
„Am convenit cu domnul comisar Moscovici (Pierre Moscovici, comisar european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi, n.r.) ca România să aibă sprijinul Comisiei Europene pentru combaterea fraudei de TVA”, a anunțat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, după întâlnirea de marți de la Luxembourg cu comisarul european, relatează Agerpres.
Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, ministrul Teodorovici a prezentat principalele elemente ale politicii fiscal-bugetare pentru 2018 și 2019, inclusiv măsurile luate și avute în vedere pentru respectarea țintei de deficit bugetar, conform Pactului de Stabilitate și Creștere.
S-a discutat și situația fraudei de TVA în România având în vedere studiul publicat recent de Comisia Europeană conform căruia nivelul gap-ului de TVA este de 35,88% (date din 2016). În context, cei doi oficiali au convenit ca, în domeniul combaterii fraudei de TVA, Comisia Europeană să sprijine România în perioada imediat următoare.
Cei doi oficiali au discutat și despre necesitatea respectării de către România a cerinței ca acciza globală pe țigarete să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum.
„Președinția României la Consiliul UE va promova avansarea dosarelor din domeniul taxării, cu accent pe reforma cotelor de TVA. Nu în ultimul rând, vom fi extrem de preocupați de domeniul controalelor vamale, având în vedere nevoia de finanțare a echipamentelor de ultimă generație în domeniu și faptul că țara noastră face parte dintr-un trio de Președinții care asigură 60% din frontierele terestre ale UE. Îi mulțumesc domnului comisar Moscovici pentru tot sprijinul acordat României, este un lider european care și-a respectat întotdeauna rădăcinile și cuvântul", a subliniat Eugen Teodorovici.
Cel mai recent studiu asupra colectării TVA, realizat de Comisia Europeană arată că valoarea pierderilor de TVA la nivelul UE s-a ridicat la 147,1 miliarde euro în anul 2016, din care 6,13 miliarde euro doar pierderea pentru bugetul României, ceea ce reprezintă un deficit de încasare a TVA de 35,88%, cel mai ridicat dintre toate Statele Membre UE.
Comentarii