Comisia Europeană va sprijini România în vederea combaterii fraudei în sectorul TVA, în condiţiile în care ţara are un deficit de încasare de 35,88%.

„Am convenit cu domnul comisar Moscovici (Pierre Moscovici, comisar european pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vămi, n.r.) ca România să aibă sprijinul Comisiei Europene pentru combaterea fraudei de TVA”, a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după întâlnirea de marţi de la Luxembourg cu comisarul european, relatează Agerpres.

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, ministrul Teodorovici a prezentat principalele elemente ale politicii fiscal-bugetare pentru 2018 şi 2019, inclusiv măsurile luate şi avute în vedere pentru respectarea ţintei de deficit bugetar, conform Pactului de Stabilitate şi Creştere.

S-a discutat și situaţia fraudei de TVA în România având în vedere studiul publicat recent de Comisia Europeană conform căruia nivelul gap-ului de TVA este de 35,88% (date din 2016). În context, cei doi oficiali au convenit ca, în domeniul combaterii fraudei de TVA, Comisia Europeană să sprijine România în perioada imediat următoare.

Cei doi oficiali au discutat și despre necesitatea respectării de către România a cerinţei ca acciza globală pe ţigarete să reprezinte cel puţin 60% din preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum.

„Preşedinţia României la Consiliul UE va promova avansarea dosarelor din domeniul taxării, cu accent pe reforma cotelor de TVA. Nu în ultimul rând, vom fi extrem de preocupaţi de domeniul controalelor vamale, având în vedere nevoia de finanţare a echipamentelor de ultimă generaţie în domeniu şi faptul că ţara noastră face parte dintr-un trio de Preşedinţii care asigură 60% din frontierele terestre ale UE. Îi mulţumesc domnului comisar Moscovici pentru tot sprijinul acordat României, este un lider european care şi-a respectat întotdeauna rădăcinile şi cuvântul", a subliniat Eugen Teodorovici.

Cel mai recent studiu asupra colectării TVA, realizat de Comisia Europeană arată că valoarea pierderilor de TVA la nivelul UE s-a ridicat la 147,1 miliarde euro în anul 2016, din care 6,13 miliarde euro doar pierderea pentru bugetul României, ceea ce reprezintă un deficit de încasare a TVA de 35,88%, cel mai ridicat dintre toate Statele Membre UE.