Experții FMI recomandă guvernelor din lumea înteagă să renunțe la subvenționarea combustibililor fosili, care se ridică la 4740 miliarde de euro pe an, potrivit noilor estimări. 

Companiile însărcinate cu extracția energiei fosile (neregenerabilă) beneficiază de subvenții în valoare de 4740 de miliarde de euro pe an (echivalentul a aproape 10 milioane de euro pe minut în fiecare zi), potrivit estimărilor unui raport întocmit de Fondul Monetar Internațional.

Estimările se bazează pe o fundație solidă și oferă doar o mică parte a costurilor reale impuse de combustibilii fosili. Cele 4740 euro (echivalentul a 5,3 trilioane de dolari) estimate pentru subvențiile din 2015 depășesc toate cheltuielile din domeniul sănătății publice ale tuturor guvernelor lumii.

Impresionanta sumă rezultă, în principal, din faptul că poluatorii nu participă la toate costurile de ardere a cărbunelui, petrolului și gazelor. Aceste costuri includ daunele plătite localnicilor care sunt afectați de poluarea aerului, precum și de oamenii din lumea întreagă care suferă din cauza inundațiilor, secetei și furtunilor rezultate din schimbările climatice.

Această importantă analiză relevă faptul că acești combustibili fosili nu sunt deloc ieftini, arătând astfel costurile reale pe care le presupun (...) Nu există nicio posibilă justificare pentru subvențiile astronomice plătite pentru combustibilii fosili, care denaturează piețele și slăbesc economiile, în special în țările mult mai sărace,

susține Nicholas Stern, economist la London School of Economics. Stern consideră chiar că aceste cifre sunt optimiste și că, de fapt, subvențiile combustibilor fosili ar fi mult mai mari decât cele prezentate în raportul FMI. 

FMI consideră că eliminarea subvențiilor pentru combustibilii fosili ar reduce cu 20% emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial. Reducerea ar fi un pas uriaș către stabilizarea schimbărilor climatice, unde progresele înregistrate sunt încă timide. 

Totodată, tăierea subvențiilor ar reduce la jumătate numărul deceselor premature cauzate de poluarea aerului. Astfel, 1,6 milioane vieți ar putea fi salvate în fiecare an. 

În plus, FMI subliniază că eliminarea subvențiilor pentru carburanții neregenerabili va aduce schimbări fundamentale, stimulând creșterea economică și sporirea eforturilor în lupta împotriva sărăciei prin investiții în infrastructură, sănătate și educație. Aceasta ar permite și reducerea impozitelor și creșterea economică.

David Coady, responsabil de întocmirea raportului FMI susține că:

La început, când am ajuns la această cifră [4740 miliarde], am spus că ar trebui să verificăm din nou! [Cifra] reprezintă însă costul real al subvențiilor pentru combustibilii fosili, spune acesta.

Analiza integrală poate fi consultată pe EurActiv.fr