Vânzările din comerțul cu amănuntul, un indicator statistic care reflectă consumul populației, au crescut cu 8,8% în perioada ianuarie-septembrie, semnalând astfel că și în al treilea trimestru consumul va fi principalul motor al creșterii economice.

Doar în luna septembrie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 12,9% (în date ajustate în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate) față de aceeași lună a anului precedent. Comparativ cu luna august, cifra de afaceri din retail a fost cu 0,5% mai mare, arată datele Institutului Național de Statistică.

În primele nouă luni, cea mai mare creștere a fost cea a vânzărilor de produse nealimentare - plus 13,1% față de ianuarie-septembrie 2016, în timp ce vânzările de carburanţi și cele de produse alimentare, băuturi şi tutun au urcat cu 11,4% și, respectiv, 4,6%.

Consumul privat a fost, în primele șase luni ale anului, cea mai importantă resursă a creșterii economice de 5,9%. Datele publicate luni de INS arată că evoluția consumului nu s-a domolit nici în al treilea trimestru, astfel că este de așteptat ca, și în această perioadă, tot consumul populației să fie motorul creșterii PIB.