Identificarea automată a persoanelor pe baza recunoașterii faciale este necompatibilă cu regimul de protecție a datelor impus de UE, susține Margrethe Vestager, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabilă cu economia digitală.

După cum stau lucrurile în prezent, a spus Vestager unui grup de reporteri săptămâna trecută, GDPR ar arăta că nu poate fi făcută această identificare automată, „deoarece nu poți obține consimțământul”, scrie EURACTIV.com.

Potrivit articolului 6 din regulamentul de protecție a datelor, datele personale nu pot fi procesate dacă utilizatorul nu și-a dat acceptul explicit. Totuși, spune Vestager, sunt unele excepții de la reguli în privința siguranței publice, caz în care tehnologiile de recunoaștere facială pot duce la identificarea persoanelor în mod legal.

Comisia Europeană va lansa o amplă dezbatere cu privire la inteligența artificială, pentru a reglementa un sector aflat în plină dezvoltare. Practic, executivul UE intenționează să emită o reglementare în acest sens până la finalul anului și cere acum păreri din partea tuturor părților vizate, notează Agerpres.

Printre subiectele sensibile se află recunoașterea facială în masă. „Ceea ce am văzut la Hong Hong Kong m-a înspăimântat cu adevărat”, a spus Vestager.

În timpul manifestațiilor de amploare contra Beijingului, „oamenii au primit un mesaj pe smartphone: «Știm că sunteți acolo, ar trebui să vă întoarceți acasă». Acesta nu este un sprijin pentru libertatea de asociere sau de exprimare”, a deplâns reprezentanta executivului UE.

Pe de altă parte, recunoașterea facială este deja utilizată pe scară largă în multe domenii, de exemplu pentru a-ți debloca smartphone-ul sau pentru a trece rapid prin controalele din aeroport.

Margrethe Vestager se gândește la o interdicție, care ar avea nevoie de sprijinul statelor membre, și preconizează un amplu proces de consultări.

Fostul ministru al finanțelor danez, care pe lângă domeniul digital se ocupă și de respectarea regulilor concurenței în UE, a insistat pe faptul că de orice viitoare reglementare vor trebui să beneficieze nu doar marile companii, ci și întreprinderile mici și mijlocii.

„Va trebui să găsim mijloace pentru ca micile firme ambițioase care vor să lucreze în aceste domenii să poată face asta în mod efectiv”, a explicat Vestager.

La 12 februarie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care solicită un set solid de drepturi pentru a-i proteja pe consumatori în contextul inteligenței artificiale și al proceselor decizionale automatizate. Documentul atrage atenția asupra mai multor provocări care decurg din dezvoltarea rapidă a tehnologiilor legate de inteligența artificială și procesele decizionale automatizate, cu un accent special pe protecția consumatorilor.