Uniunea Europeană are nevoie de o regândire a regulilor sale fiscale pentru a reacționa eficient la schimbările climatice și creșterea economică redusă, spune noul comisar european pentru economie, italianul Paolo Gentiloni.

Reglementările fiscale, care au drept scop respectarea unei discipline bugetare stricte în statele membre ale UE, au fost dezvoltate ca urmare a crizei financiare și au nevoie de o actualizare, a spus Gentiloni într-o declarație acordată cotidianului german Sueddeutsche Zeitung, preluată de EURACTIV.com.

„Avem provocări diferite acum: combaterea efectelor schimbărilor climatice și pericolul unei perioade îndelungate de creștere și inflație reduse”, a spus Gentiloni, în interviul publicat luni.

Pactul de Stabilitate și Creștere al UE limitează bugetele statelor membre ale UE la deficite de până la 3% din produsul intern brut, iar datoria publică totală nu ar trebui să depășească 60% din PIB. 

Unele state membre au reușit să respecte aceste prevederi fie prin politici de austeritate îndelungate, fie datorită unor perioade lungi de creștere economică, dar sunt și codași - inclusiv Italia, țara care l-a propus pe Gentiloni pentru poziția de comisar european - care au acumulat datorii masive.

Gentiloni susține o poziție exprimată deja și de președintele francez Emmanuel Macron, în deja celebrul interviu acordat The Economist, dar și de alți critici ai conservatorismului european în privința finanțelor publice. Aceștia susțin că statele membre au nevoie de o flexibilitate sporită pentru a putea cheltui mai mult atunci când este nevoie să stimuleze creșterea sau când trec printr-o perioadă de recesiune.

„Avem nevoie de mai multe politici expansioniste, să investim mai mult”, a spus și Macron. Dezbaterile privind deficitul bugetar aparțin unui alt secol, a susținut liderul francez în interviul acordat The Economist.

Gentiloni, care a fost în trecut și premier al Italiei, a spus că va lansa consultări privind regulile fiscale, urmând să vină cu propuneri în a doua jumătate a anului viitor.

Italia, unul dintre cele mai îndatorate state din zona euro, este unul dintre principalii oponenți ai actualelor reguli fiscale, iar fostul guvern s-a contrat puternic cu Comisia Europeană pe tema bugetului pentru 2019, în contextul în care reglementarea deficitului este și mai strictă în zona euro.