Dacă liderii UE nu reușesc să ajungă săptămâna viitoare la un acord cu privire la un pachet de relansare economică după pandemia de COVID-19, Uniunea se va confrunta cu dificultăți, a avertizat Johannes Hahn, comisarul european pentru buget.

Uniunea Europeană se confruntă cu cea mai gravă criză economică din istoria sa, cu o estimare de scădere a Produsului Intern Brut de 8,3% în acest an, conform ultimelor prognoze ale Comisiei Europene.

Dacă liderii de stat și de guvern din UE doresc să-și susțină economiile, trebuie să ajungă la un acord privind bugetul pe termen lung (de 1.100 miliarde de euro pentru 2021-2027) și  instrumentul de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro, a spus Hahn la un eveniment organizat în Bruxelles, scrie EURACTIV.com.

„Oamenii se așteaptă ca politicienii să poată lua decizii și trebuie să aibă certitudini și încredere”, a spus Hahn. „Dacă nu există încredere, nu există speranță, nu există consum și dacă nu există consum nu există investiții”.

Comisarul a insistat că este important ca UE să demonstreze că este capabilă să ia decizii și să pună pe masă forța de atac necesară pentru a contracara consecințele socio-economice ale crizei COVID-19, dar dincolo de asta, dacă va exista un al doilea val, UE trebuie să arate că instituțiile au la dispoziție „mijloacele financiare pentru a face față unei astfel de provocări”.

Surse diplomatice din UE spun că un acord privind pachetul de relansare este posibil la summit-ul de săptămâna viitoare, dar pozițiile statelor membre sunt încă „destul de depărtate”.

Hahn a avertizat că propunerea Comisiei este însoțită de 22 de texte legale care vor trebui negociate și adoptate și care se confruntă deja cu „constrângeri de timp importante”.

Comisia a propus luna trecută crearea unui instrument special pentru finanțarea revenirii economice, denumit Next Generation EU, care va suplimenta bugetului multianual al Uniunii. 

Dar alocarea fondurilor proiectată de Comisie nu este pe placul unor state membre, unii observatori susținând că țările cu deficit structural vor beneficia mai mult decât țările afectate de criză.

Hahn a spus că trebuie diferențiate „instrumentele care vizează răspunsul rapid, unde se acordă lichidități financiare” de „instrumentele menite să abordeze problemele structurale”.

Diplomații europeni se așteaptă ca președintele Consiliului European, Charles Michel, să prezinte liderilor europeni un nou pachet de negociere, care să aplaneze diferențele dintre cerințele diferitelor state membre.