Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de 4 miliarde de lei (aproximativ 800 milioane de euro) pentru a sprijini companiile afectate de epidemia de coronavirus.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar adoptat de Comisie la 19 martie 2020 pentru a ajuta statele membre să ajute companiile afectate de pandemie.

Prin acest instrument, statul va sprijin firmele mici și mijlocii cu o cifră de afaceri de peste 20 de milioane de lei și companiile mari cu împrumuturi subvenționate sau garanții de stat la credite. Măsurile vizează îmbunătățirea accesului la finanțare pentru aceste companii, permițându-le să își continue activitățile în timpul și după pandemia de coronavirus.

Schema vine în completarea unui instrument similar lansat anterior pentru IMM-uri, în valoare de 16 miliarde de lei, care a fost aprobat de Comisia Europeană încă din aprilie. 

În ceea ce privește schema destinată firmelor mai mari, Comisia a constatat că măsurile românești sunt în conformitate cu condițiile prevăzute în cadrul temporar. În special, pentru ambele măsuri (i) scadența împrumuturilor este limitată la șase ani, (ii) valoarea împrumuturilor corespunde nivelului prevăzut în Cadrul temporar în ceea ce privește nevoile de lichiditate ale beneficiarilor, (iii) împrumuturile sunt legate de nevoile de investiții și de capitalul de lucru și (iv) autoritățile române au instituit garanții pentru a se asigura că ajutorul este transmis efectiv beneficiarilor finali, de exemplu, solicitând băncilor finanțatoare să mențină sau să îmbunătățească condițiile împrumuturilor. eligibil pentru garanție.

Comisia a concluzionat că măsurile sunt necesare, adecvate și proporționale pentru a remedia o perturbare gravă în economia unui stat membru, în conformitate reglementările UE și cu condițiile prevăzute în cadrul temporar.