Comisia Europeană a aprobat pentru finanțări din Fondul de Modernizare o serie de proiecte vizând rețeaua de transport a energiei și producția de electricitate din surse regenerabile.

Proiectele au o valoare cumulată de peste 1,44 miliarde de euro, a anunțat ministrul energiei, Virgil Popescu, care a precizat că „România are cea mai mare valoare aprobată”: 970,97 milioane de euro pentru investiții prioritare și 470,13 milioane de euro pentru investiții neprioritare.

Ministrul a precizat că Executivul european a aprobat finanțări pentru Cehia - 390.000.000 euro pentru investiții prioritare și 130.000.000 euro pentru investiții neprioritare, Croația - 125.000.000 euro, Ungaria - 74.285.714 euro și Polonia 240.220.000 euro.

Fondul de modernizare este un instrument lansat de UE pentru a finanța investiții în energie în regiunile mai puțin dezvoltate ale Uniunii. Proiectele sunt destinate creșterii eficienței energetice, modernizării sistemelor energetice și finanțării tranziției către o economie verde în regiunile dependente de cărbune.

România poate atrage peste 14 miliarde de euro din acest fond, finanțat din tranzacționarea certificatelor de emisii, iar acest plafon ar putea continua să crească, în contextul în care și valoarea certificatelor este pe un trend ascendent.

Printre proiectele aprobate de Comisie se numără mai multe unități de producere a energiei dezvoltate de CE Oltenia (mai multe parcuri fotovoltaice, dar și două centrale pe bază de gaz), dar și investiții în rețeaua de distribuție și transport a energiei electrice din România.